Инициатива за денонощен градски транспорт в София набира подкрепа

42168
Инициатива за денонощен градски транспорт в София набира подкрепа
Снимка: БГНЕС

Напоследък в София се правят доста опити за повишаване на удобството на хората, които пътуват с автомобили, но не и на тези, които ползват градския транспорт. Една стартирала преди месец кампания обаче се опитва да промени поне малко ситуацията. Три автобуса с комбинирани линии, които да свързват крайните квартали с центъра, летището и Централна гара и да вървят на всеки час, метро до 3 през нощта и трамвай N 5 също на всеки час - Това са предложенията на фондация „Дома Арт”, която е организатор на инициативата „ За денонощен градски транспорт в София”. Днес тя проведе публична дискусия, на която представи идеите си.  

„Има много хора, на които им се налага да работят през нощта – бармани, сервитьори, служители в кол центрове и много други. Разходът за таксита в София е доста висок, ако се прибягва до услугите им всяка нощ. Затова човек трябва да има избор и за друг вид транспорт”, казват от фондацията. Според тях обаче именно таксиметровите компании имат лоби в Столична община, което кара институцията да не гледа сериозно на идеята им.  

Нови паркоместа ще бъдат открити през 2014 в Бургас

Община Бургас ще създаде стотици нови паркоместа през 2014 година, съобщи Агенция Фокус. Община Бургас продължава да изпълнява методич...

Всъщност през 2009 е имало известна подкрепа от общината, напоследък обаче настроенията са по-скоро негативни. Проблемът, който изтъкват от институцията, е, че всички обществени транспортни фирми работят на загуба и съответно няма средства за автобуси и през нощта. „Навсякъде в Европа градският транспорт е на загуба, но това не пречи да се пуска и през нощта, макар и на по-големи интервали. Истината е, че в общината има пари, но те не се усвояват ефективно. Но нашата инициатива не е настроена срещу общината, а е една протегната ръка за дискусия”, казват организаторите.

Те имат и идеи как нощният транспорт да бъде рентабилен. В повечето европейски страни например нощем шофьорите отварят само предната врата, за да са принудени хората да се качват оттам и съответно да си купуват билет. Евентуален вариант е и нощем цената на билетчето да поскъпва малко – да достига 1,50 или 2 лв., макар от инициативата да изтъкват, че не им се иска да се стига до това.  

В рамките на Европейския съюз България е единствената страна, в чиято столица градският транспорт не върви през нощта. „Ако това се промени, ще се вдигне показателят за качество на живот в града. Могат да се направят и различни атракционии, като например туристически автобуси да вървят из нощна София. Да не говорим колко по-удобно ще бъде за хората, когато има събития като Нощта на музеите или Нощта на театрите – няма да се притесняват как ще се приберат или да дават пари за таксита”, казва Мартина от „Дома Арт”.

Кампания „За денонощен градски транспорт в София” не е нова – всъщност стартира през 2008 г., но от 14 януари тази година е подновена и набира активисти. Над 3200 души вече са харесали страницата й във Facebook, а в петиция за денонощен градски транспорт в столицата са се подписали вече 600.

Сменяме неизползвани билетчета за еднократни карти до 31 март

До 31 март 2014 година неизползваните билети за градски транспорт могат да бъдат заменени с карти за еднократно пътуване или съответно...

На днешната публична дискусия бяха поканени представители на общината, сред които заместник-кмета по транспорта Любомир Христов, те обаче не дойдоха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...