Интересни държавни органи ще стимулират възрастните към по-активен живот

2494
Интересни държавни органи ще стимулират възрастните към по-активен живот
Снимка: iStock

Пристанище Бургас, летище София, Националната спортна академия и БЧК са сред институциите, върху които ще падне грижата за активния живот на възрастните българи. Това предвижда националната стратегия за възрастните хора за периода 2019-2030-та година, публикуван за обществено обсъждане, съобщава вестник „Сега“.

От държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ например ще провеждат събития за социално приобщаване на възрастните хора – ветерани на пристанищното дело у нас. Те ще бъдат ангажиране в събития като отбелязване на годишнини, празници и други социални и културни прояви. Ще се насърчава и заетостта сред възрастни хора, притежаващи знания в областта на пристанищната инфраструктура. В стратегията обаче не е уточнено колко подобни възрастни ще бъдат наети.

Нова социална услуга ще обслужва възрастните хора в Бургас

Нови работни места за медицински специалисти се отварят в Бургас. Те са по програма "Осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора ...

С отговорности по активното стареене ще се нагърби и Националната компания "Железопътна инфраструктура". Тя трябва да наеме на работа пенсионери от системата, които ще имат отговорността да предадат знанията си на млади служители. И тук обаче, няма яснота колко души ще бъдат наети. Летище София ЕАД пък ще има задачата да осигурява безопасност и здраве при работа "за работниците от всички възрасти чрез извършване на оценка на риска, с отчитане на възрастта", както и да осигурява редовни медицински прегледи. То ще трябва да осигури и половин щатна бройка на служител над пенсионна възраст, който изпълнява организационни и административни функции по обслужване на Клуба на българската авиация.

Предвижда се културното министерство също да съдейства за приобщаване на възрастните хора към социален живот – чрез закупуване на билети на преференциални цени за пенсионери за спектакли и концерти на държавните сценично-културни институти. А НСА е натоварена с тяхната добра форма като за целта трябва да предоставя безплатно целогодишно свой стадион и съоръженията на него за свободно ползване от възрастните хора. Те ще имат безплатен достъп до открития фитнес на стадион № 6 в академията, както и до нейния парк, в който ще могат да се разхождат свободно.

Академията ще осигурява и провеждането на групови процедури по кинезитерапия и рехабилитация. Водноучебната спортна база на НСА в Несебър пък трябва да дава възможност на организирани групи от възрастни хора да ползват базата с 40% отстъпка от цената и хранителен блок с 35% намаление на цените.

За доброто здраве на възрастните ще се грижи и БЧК. От организацията ще организират състезание за лица над 60 години по първа помощ, бедствена готовност, психо-социална подкрепа и права на възрастните хора. Планирано е възрастни доброволци да се включват в различни подходящи инициативи и проекти на БЧК.

Проект осигурява патронажна грижа за близо 170 възрастни от Асеновград

Точно 168 души ще могат да се възползват от социалния проект "Патронажна грижа в община Асеновград", за който Actualno.com ви съобщи пр...

Задачи ще има и ресорното министерство на труда и социалната политика. То ще трябва да насърчава заетостта на възрастните хора, като например стимулира микропредприятия да разкриват работни места. Това ще става като се отпускат субсидии за първите 5 разкрити работни места чрез предоставяне на средства за трудови възнаграждения, социални и здравни осигуровки, като в случая в мярката ще се включат и възрастни хора. За насърчаване наемането на безработни лица над 55-годишна възраст от държавния бюджет са заделени 914 хил. лв. за 2019 г. Безработни лица над 50-годишна възраст ще се включат в програма „Асистенти на хора с увреждания“, както и в програмите на социалното министерство за заетост и обучение на хора с трайни увреждания и за обучение и заетост на продължително безработни лица. От министерството на труда и социалната политика ще предоставят и посреднически услуги на безработни лица над 50 години по осигуряване на заетост на първичен пазар.

Агенцията за хората с увреждания чрез свои програми е планирала да осигури заетост в обичайна работна среда на 20 възрастни хора с увреждания, 13 възрастни с увреждания да започнат самостоятелна стопанска дейност, 130 възрастни хора с трайни увреждания да работят в среда с подобрени здравословни и безопасни условия на труд и др.

За активния живот на възрастните ще допринесе и БАН със своя проект „Възрастните хора в България - възможности за социално включване в контекста на техните нагласи и потребности“. В рамките на него ще се правят изследване и анализ на нагласите на хората в края на трудовата кариера спрямо пенсионирането, вероятността за изпълнение на условията за достъп до пенсия, намеренията им за оставане на пазара на труда и самооценка за мястото им на пазара на труда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com