Интересни фирми вземат най-много пари за ремонт на язовири

7602
Интересни фирми вземат най-много пари за ремонт на язовири
Снимка: БГНЕС

Свързани фирми са получили най-много от разпределяните не с обществени поръчки стотици милиони левове от държавното дружество "Монтажи" ЕАД за ремонт на язовири и изграждане на нов правителствен комплекс. Сред имената на трите фирми с най-големи договори личи компания ("Абак ДС" ЕООД), с която връзка има бивш шеф на АПИ - Стефан Чайков.

Сред топ-получателите е и свързана фирма с пореден . Така докато друг бивш началник в АПИ - Велико Желев, държи договори за стотици милони с държавното дружество "Автомагистрали", фирмата на Атноанета Чайкова е взела десетки милиони без конкурс от държавното дружество "Монтажи", пише в."Сега" предвид информация от Министерство на финансите, представена пред създадения към ведомството обществен съвет.

Уволниха шефа на АПИ

Председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Стефан Чайков е уволнен, съобщи Дарик. Неговият пост се за...

Както съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков, 630 млн. лв. за ремонт на язовири са отишли основно в 7-8 дружества. Петков обаче не посочи конкретните изпълнители преди да са приключени проверките и имената на отделни фирми се появиха за пръв път именно в презентацията на финансовото министерство.

От данните става ясно, че най-много от средствата са отишли във фирма "Ковел-Про" ЕООД на Велизар Копчев. Фирмата е създадена през 2010 г. За 2019 г. няма публикуван финансов отчет, печалбата за 2018 г. е 106 000 лв., за 2017 - 1,276 млн. лв. "Ковел-Про" има сключени общо 134 договора покрай ремонтите на язовири с "Монтажи" ЕАД на стойност 367 млн. лв.

На второ място по получени пари от "Монтажи" ЕАД е обединението "Планекс-ГЕС", в което влизат фирмите "Планекс" и "Грийнтех инженеринг Солюшънс". Обединението има само един договор с "Монтажи", но пък на много висока стойност - 228 млн. лв. с ДДС. Според информация на "Капитал" това е фирмата, получила договора за изграждане на новия правителствен център на територията на София Тех Парк за 182 млн. лева. Между "Грийнтех инженеринг Солюшънс" и "Ковел-про" - най-големият получател на средства за язовирите - има връзки. Двете фирми са акционери в едно и също дружество - "Хелиос Пауер" АД. Сред собствениците на дружеството е Иво Георгиев, бивш секретар на Димитровския комунистически младежки съюз, избран в ръководството на ДКМС с Росен Карадимов през 1989 г. Георгиев беше и изпълнителен директор на фалиралата "Елитбанк", по-известна като банката на комсомола.

Третият най-голям получател на пари за ремонти на язовири от "Монтажи" ЕАД е "Абак ДС" ЕООД на Антоанета Чайкова. До 2016 година собствеността в нея е държал Стефан Чайков, който беше начело на АПИ през 2013 и 2014 година в мандата на кабинета "Орешарски". През 2018 Чайков е влязъл и в Управителния съвет на ПУДООС - предприятието на МОСВ, което финансира екопроекти, и е излязъл от него тази година. Фирма "Абак ДС" има 41 договора с "Монтажи" за ремонт на язовири на стойност 125 млн. лв. Не е ясно кои са останалите 5 фирми, получили основната част от ремонтите на язовири.

Кирил Петков: Държавните пари трябва да са стимул, а не крайно финансиране

"Не разбирам защо язовирите са към Министерството на икономиката. Интересни са икономическите проекти за растеж... Има надиграване със ...

Както обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков, от над 400 язовира строителните дейности са приключили едва при 10, а се работи върху 100 обекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com