Искаме от ЕК поне 18 месеца отлагане за киселото мляко

9127
Искаме от ЕК поне 18 месеца отлагане за киселото мляко
Снимка: iStock/Guliver

Mежду 18 и 24 месеца дерогация за България ще поискаме от ЕК относно подаването на заявления за европейска защита на киселото мляко и други традиционни български хранителни продукти. Това каза земеделският министър Румен Порожанов в отговор на депутатско питане по време на парламентарния контрол.

За „Монитор“ той поясни, че въпросното отсрочване е необходимо, защото на българските производители на млечни продукти, имащи регистрация в нашето патентно ведомство тепърва им предстои да подават искания за защита на наименованията. По думите му става дума за 13 продукта като сред тях са традиционните - българско кисело мляко, българско бяло саламурено сирене (краве, овче и биволско), български кашкавал, лютеница „Първомай“.

Как да си приготвим домашно кисело мляко

Хубаво би било да си надоите млякото сами или да си намерите наистина прясно мляко (не от магазина, а от онези добри баби и дядовци, ко...

Порожанов информира депутатите, че от 2007 г. досега в земеделското министерство са подадени 4 заявления за Защитено наименование за произход и Защитено географско указание за традиционно наши храни и 7 заявления за включването в европейския регистър на продукти с традиционно специфичен характер. „Два от продуктите - Горнооряховски суджук и Българско розово масло вече са вписани в европейския регистър като защитени географски указания. По отношение на храните с традиционно специфичен характер имаме вписани 5 продукта - филе „Елена“, луканка „Панагюрска“, роле „Трапезица“, кайзерован врат „Тракия“ и пастърма „Говежда“.

Останалите 2 заявление се разглеждат в момента на национално ниво за луканка „Троянска“ и суджук „Търновски“. Заявлението за защитено наименование за произход за „Странджански манов мед“, успешно премина националната процедура и беше изпратено за разглеждане от ЕК, която предложи редакция в него.

Следващият етап е публикация от страна на Брюксел на редактираното заявление в официалния вестник на ЕС за предоставяне право на възражение на ниво на ниво и ЕС и трети страни. Заявлението за вписване на месо от Източно-балканска свиня като защитено наименование за произход беше разгледано от МЗХГ и до групата заявители са изпратени забележки и се очаква техният отговор.

Относно другите 2 заявления за луканка „Троянска“ и суджук „Търновски“ съответните производители са в процес на анализиране на микробиологичните показатели на продуктите за да се обединят около общи параметри в заявлението“, обясни земеделският министър.

При трима производители на кисело мляко са установени отклонения от стандартите

При трима производители на Българско кисело мляко са установени несъответствия, свързани с физикохимични и микробиологични показатели...

Той припомни, че българското кисело мляко няма защита по европейската схема, а по Закона за марките и географските означения, която е отделна и независима от тази на ЕС. По нея Патентното ведомство поддържа регистър, но становището на ЕК е, че държавите не могат да поддържат такава паралелна схема и за това министерството на икономиката е изготвен проект за промяна на закона.

С него ще се прекрати регистрацията на земеделските продукти и храни в държавния регистър. Порожанов уточни, че според европейското законодателство национална защита може да има за продукти, чиито заявления са преминали националната процедура и са изпратени за разглеждане в ЕК и засега на тези условия отговоря само „Странджанският манов мед“, но производителите му не са заявили искане за временна закрила.

Според министъра засега на тези условия отговоря само „Странджанският манов мед“, но производителите му не са заявили искане за временна закрила. „Министерството работи да не се допусне загуба на придобити права на продукти от държавния регистър, докато засегнатите храни като българското кисело мляко не се впишат в европейския“, каза още той.

Министърът добави, че освен да запазим марките трябва да запазим и качеството и припомни за подготвяната забрана в една мандра да се произвеждат млечни продукти и имитацията им с използването на хидрогенизирани растителни мазнини. По думите му всеки производител трябва да избере какво да прави.

Българско кисело мляко превзе Америка

Българското кисело мляко „Тримона” бе избрано за №1 в американската класация Dairy Foods за нови млечни продукти. Това не е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...