Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ивайло Калфин: Ура! В България има гражданско общество

17 януари 2012, 17:01 часа • 5110 прочитания

Ивайло Калфин разпрати коментар до медиите по повод предложението на Народното събрание за мораториум върху проучването и добива на шистов газ в България.

От Ивайло Калфин,

член на Европейския парламент

Ура! В България има гражданско общество. Правителството на ГЕРБ беше принудено да отмени разрешението за проучване на залежи от шистов газ и да се съгласи за налагане на безсрочен мораториум за използването на метода за хидравлично разбиване.

Само преди няколко месеца много хора ме убеждаваха, че това е загубена кауза и че ГЕРБ ще направят това, което са си навили на пръста. Само че този път протестите на хората излязоха от интернет и започнаха да се виждат по улиците. Освен това започнаха да стават все по-многобройни. Това уплаши управляващите. Властта се страхува от хора, които имат кауза и я защитават на улицата, макар и с мирни протести.

С това решение се отървахме от рисковете за почвата, подпочвените води и хората в житницата на България. Енергийната независимост на България не зависи от тази опасна технология, а от това, правителството да се размърда със свързването на българската газопреносна мрежа с тези в съседни страни. За това има отпуснати европейски средства от години.

Чувствам удовлетворение, защото си мисля, че имам някакъв много малък принос в успеха на гражданското общество. С този въпрос се занимавах още преди той да стане актуален в България. Постарах се максимално да го популяризирам по време на президентската кампания, като защитавах ясна позиция против технологията фрекинг и се ангажирах с искане за референдум.

Участвах в конференции в Силистра, Нови пазар, Варна, Шумен. Поканих моята колеге - евродепутат от френските зелени Мишел Ривази, която говори в Нови пазар и във Варна за това как във Франция са се преборили за забраната на този метод. Предстои ми да работя по доклад в Европейския парламент за проучването и добива на шистов газ в Европа.

В България постигнахме победа. Тя само може да дава нови сили.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес