Гешев с предложения за пияни и дрогирани шофьори - доживотен затвор и отнемане на коли

5618
Гешев с предложения за пияни и дрогирани шофьори - доживотен затвор и отнемане на коли
Снимка: БГНЕС

Нови и много по-строги наказания за пияни и/или дрогирани шофьори, които са убили хора в катастрофа на пътя или са предизвикали катастрофа, предлага главният прокурор Иван Гешев. Това беше обявено на нарочна пресконференция.

Основните предложения са следните:

Всички нови коли в ЕС с тестер за алкохол от 2024 година

От 2024 година всички нови автомобили на територията на ЕС задължително ще трябва да бъдат оборудвани с интерфейс, към който може да се...

1. Шофьор, с над 2 промила алкохол в кръвта, който умишлено е причинил смърт на един човек или повече хора на пътя, да влиза в затвора за срок от 15 до 20 години или да му се налага дори доживотен затвор. Същите наказания да може да се наложат, ако шофьорът е дрогиран, няма шофьорска книжка със съответната категория на управляваното превозно средство , както и ако е превишил с над 50 км/ч позволената в участъка на катастрофата скорост.

2. В изброените по-горе случаи, главният прокурор иска да се отнемат в полза на държавата управляваните превозни средства, независимо чия собственост са били до момента на катастрофата.

3. Освен това, Иван Гешев иска отнемане на автомобил или друго превозно средство в полза на държавата във всички случаи, в които шофьорът е с алкохол над 1,2 промила или шофьорът е дрогиран. Не стана напълно ясно дали държавата ще конфискува кола, която е открадната от пиян и/или дрогиран човек и след това полицията я спре.

Колко точно означава 1,2 промила зависи много от това за какъв човек говорим - като тегло, като литри кръв в тялото, като метаболизъм на организма. Но грубо, при употреба на концентрат става въпрос за около половин бутилка ракия, коментира пред Actualno.com експертът Робърт Ахабабян, собственик на занимаващата се с търговия с алкотестери и тестове за наркотици фирма "Керагон".

Предложенията за нови наказания за дрогирани шофьори – има ли недомислици?

Дали ще има смисъл от по-строги закони - специално за шофирането в нетрезво или дрогирано състояние, ако не се спазват? Бившият зам.-пр...

По думите му, има специални формули, на база на които може да бъде изчислено при различно количество и вид алкохол и различни килограми и метаболизъм на съответния организъм кога ще преминеш определена граница на концентрация - в случая над 1,2 промила. Той обаче напомни, че е едно полеви алкотестер, друго е кръвна проба, както и че има начини да бъде свалена концентрацията на алкохол в кръвта, които се използват от искащи да избягат от наказание нарушители - например ако се яде кисело мляко и се пие много вода. Затова е много важно кога се прави съответният тест.

Стана ясно и, че главният прокурор е указал на прокуратурата да налага запор и да отнема моторни превозни средства при случаи на катастрофи, за които може да се търси обвинение за умишлени действия и има досъдебно производство в тази насока.

Още: "МВР търси очевидци на катастрофата, при която загина Милен Цветков"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Внесоха в съда обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com