Иван Гешев счита формулировката "независим главен прокурор" за обидна

4551
Иван Гешев счита формулировката "независим главен прокурор" за обидна
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Всички прокурори са независими като всички магистрати. Формулировката "независим главен прокурор" е обидна. Това заяви Иван Гешев пред журналисти, след като положи клетва като обвинител номер едно на държавата, предаде БГНЕС.

Дали ме чака тежък мандат? Да, чака ме най-тежкият мандат от всички досегашни след 1989 г., защото такава е ситуацията", обясни Гешев и каза, че тя е в два аспекта. "На първо място, че сме стигнали предела, след който ние все пак трябва най-после, като казвам ние – имаме предвид държавата, не само прокуратурата, да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост, за повече справедливост. И от другата страна, прокуратурата поради това, че беше и е в добра кондиция, заработи на други обороти по-сериозно в последните години. Благодарение на това сме подложени на сериозни атаки, които целят, ако не дестабилизация, в някаква степен даже и откровено унищожение на прокуратурата", отбеляза още Гешев. Според него в тази обстановка естествено е, че предстоят трудни години.

Иван Гешев: Ще покажа на гражданите, че ще има повече справедливост

Искам да благодаря на колегите си прокурори, следователи и съдебни служители затова, че не само ме подкрепиха, а и показаха, че прокура...

Той уточни, че не казва, че ще дестабилизират прокуратурата, а казва, че "ще опитат да я дестабилизират". "А дали ще успеят да я дестабилизират, зависи от прокуратурата и от много други фактори", добави главният прокурор.

Гешев заяви, че не вижда дискусия за конституционни реформи. "Аз в момента виждам политически заявки в най-общ план и се цитира Конституцията. Никой не е казал какво иска да променя в Конституцията", посочи той и попита пред репортерите: "Чули ли сте някъде, някой да каже какво точно иска да промени Конституцията в момента". И подчерта, че не се притеснява от каквито и да е механизми за контрол, но видя повдигането на темата като работа за цел да бъде създаден инструмент, с който да бъде свален.

Иван Гешев отбеляза, че когато се инициира дебат, логично е да се инициира, защото има някаква тема и тя трябва да е конкретна. "За мен не е ясно каква е темата на дебата, когато стане ясно каква е тя, аз ще кажа моето лично мнение, а съм сигурен, че прокуратурата ще каже своето мнение, защото ние имаме аналитичен отдел. Смятам след Нова година да сформирам консултативен съвет от изтъкнати юристи към главния прокурор, от които също ще бъде поискано становище и едва тогава, когато е ясно какъв е този дебат, защото на мен не ми е ясен, цялостно прокуратурата ще излезе със свое становище", заяви Гешев. Той посочи, че този проблем, "ако въобще е проблем", е от компетентност на Народното събрание и на политиците, а не на прокуратурата. Тя може да каже само становището си, когато бъде попитана, ако бъде попитана. Но каза и, че категорично е против да има промяна на мястото на прокуратурата - според него тя трябва да остане там, където е сега т.е. в съдебната система.

Президентът освободи Сотир Цацаров от длъжността на главен прокурор

Държавният глава Румен Радев издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор. Това става по предложение ...

На въпроса какво мисли за независимия главен прокурор, Гешев каза, че всички прокурори са независими като всички магистрати. "Всички магистрати, включително и всички прокурори, базират решенията си само на закона, вътрешното си убеждение и доказателствата по делото. Така че този термин: независим прокурор е обиден към прокуратурата", счита новият обвинител номер едно.

Припомняме, че Гешев наследява на поста Сотир Цацаров, който беше избран с голямо мнозинство от Народното събрание за председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Самият Цацаров каза, че встъпва като председател в петък. На въпроса на медиите дали ще ги покани, той отговори кратко: Не, просто ще отида на работа.

Как премина клетвата на новия главен прокурор, прочете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество