Иван Костов: Цените у нас са резултат от агресията на Русия

8984
Иван Костов: Цените у нас са резултат от агресията на Русия
Снимка: БГНЕС

Инфлацията в момента е породена от руската агресия спрямо Украйна. Това стана ясно от думите на бившия премиер Иван Костов в интервю за БНР.

"Русия престана да продава природен газ на борсата. Страните започнаха да пълнят запасите си, защото не знаеха какво може да се случи следващия месец. Затова скочиха цените. Цените в България произтичат директно от тази криза, в която се намира европейската система за сигурност - има несигурност и затова те растат", категоричен е той.

По думите на Костов Москва ще екстремизира с всички средства хибридната война, която води от 2014 г. срещу страните от НАТО. Той добави, че наблюдава руската пропагандна кампания в България от 2014 г. и е видял как тя е обърнала българското обществено мнение в "путиноманско, а не русофилско". Според него вече е късно да се борим срещу това.

Той посочи, че вече кибератаки са нанесли щети на публичните сайтове на правителството на Украйна:

"Кога НАТО ще се обедини и ще се реши да даде категоричен отпор - ще чака да нахлуват още батальонни бойни групи в Донбас от Русия или ще отговорят с тежки санкции, за които се говори, като виждат това, защото те виждат, че нахлуват руснаци в тези (украински) провинции. Преговорите нямат отношение към решаването на големия проблем. Всички мерки трябва да се вземат. ... НАТО ще бъде принуден да действа само ако бъде провокиран с руско нахлуване в Украйна".

"Кремъл отдавна е агресор"

Според Костов за мнозинството от политиците в Полша, Румъния и балтийските страни Кремъл отдавна е агресор: 

"Ако Путин заповяда нахлуване в Украйна, той ще стане агресор вече и за широките, търпеливи либерални кръгове и ще постави в обществена изолация своите симпатизанти от т.нар. "националистически" партии в европейските страни, в това число и нашите".

Иван Костов прогнозира, че по-вероятно е Путин да не се осмели да извърши нахлуване в Украйна, защото няма нито един печеливш вариант за себе си.

Пред БНР бившият премиер коментира българската позиция по кризата около Украйна, като определи решението за създаване на боен батальон, който да е под българско командване, като неуместни и неадекватни действия: 

"Българските власти трябва да си дадат сметка, че нахлуване на Русия в Украйна ще застраши цялата европейска структура за сигурност - инвестиции, правни норми, гаранции, доставки, политически и социални баланси. Във всички страни, които са силно зависими от руските енергийни доставки, а ние сме една от най-уязвимите страни, предвид и слабостта на политическата система и липсата на върховенство на закона. Аз мислех, че тези въпроси ще се разискват на КСНС и президентът ще поиска поне единство на партиите пред едни такива рискове, за да не се случва така, че някои от партиите в управляващата коалиция ще останат верни на българо-съветската връзка и да скъсат коалицията. Обяснението е снишаване".

Позицията на България

Той беше категоричен, че България трябва да покаже, че е страна от общата единна позиция на НАТО:  "Ние сме част от колективната система за сигурност. Трябва да бъдем категорични в тази позиция".

По думите на Иван Костов инфлацията в момента е породена от руската агресия спрямо Украйна: 

"Русия престана да продава природен газ на борсата. Страните започнаха да пълнят запасите си, защото не знаеха какво може да се случи следващия месец. Затова скочиха цените. Цените в България произтичат директно от тази криза, в която се намира европейската система за сигурност - има несигурност и затова те растат".

Трябва смело лидерство, което страната като че ли в момента не го притежава, изтъкна бившият премиер. "Ако не видят цялата заплаха, която носи този конфликт за България, те ще бъдат много лоши управници".

Във връзка с предстоящото подновяване на договора на България с "Газпром", Костов припомни, че неговото правителство е събрало смелост и е заявило на Москва, че ще спре транзита на руски газ към Турция, ако не се договорят за условията, при които България ще плаща газа: 

"Сега транзита за Сърбия минава през България. Къде ще ходи Русия да не се договаря с България, след като сме ключова транзитна страна за нейния съюзник Сърбия".

Иван Костов: Кризата нанася поражения, които непрекъснато се увеличават

"България преживява втора продължителна политическа криза с дълбоки основи и надеждата, че ще бъде разрешена само от този нов кабинет, ...

По думите му президентът Румен Радев трябва да е критичен към всички, той трябва да иска, като изразява общественото мнение, но трябва да го прави с мярка.

Бюджет 2022

Според Костов Бюджет 2022 разрушава стари баланси, установени от десетилетия, така се отваря Кутията на Пандора:

"БСП си мисли, че дава, а в същото време се оказва, че не дава както трябва. Веднага има някакви нови интереси, които се слагат на масата, защото са нарушени балансите на старите интереси".

Да се прави дебат за бюджета през 3 месеца (когато ще има актуализация) е крайно недалновидно, подчерта Костов и обясни:

"Това се нарича фискална нестабилност и това не говори добре за този, който е правил бюджета. Означава, че не си решил задачата с балансиране и с намиране на равновесие между всички интереси, че да се изкара до следващата година. Това означава, че не си способен да решиш задачата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com