Иван Нейков: Има неизползвани възможности за отпуски в настоящата ситуация

3716
Иван Нейков: Има неизползвани възможности за отпуски в настоящата ситуация
Снимка: БГНЕС

„Категорично подкрепям мярката на правителството да отпусне допълнителни 1000 лева на всички медици, които са на първа линия в борбата с коронавируса. Смятам, че това действие е коректно и правилно действие, добър ход и се надявам във времето да се стигне до продължаване на това плащане“. Това обяви в студиото на предаването „Плюс-Минус“ по Нова телевизия бившият социален министър Иван Нейков.

Бившият министър заяви, че има пълно доверие на министър Деница Сачева и и екипа й, както и към стъпките, които предприемат, включително и по улесняването на бюрократичните мерки. „Животът ни изправя пред друго изпитание, но това ни дава възможност да направим бързо неща, които с години не бихме направили. Смятам, че в момента част от проблема е това, че се казват намерения, които да се направят. Трябва да се говори правилно, за да се знае кое е намерение и кое решение“, посъветва той управляващите.

Осигурявалите се и в двата стълба – НОИ и личната партида, няма да получават по-малка пенсия

Хората, които са се осигурявали и в двата стълба – НОИ и личната партида, няма да получават по-малка пенсия. Това обясни в ефира ...

Според Иван Нейков в настоящата ситуация трябва бързо да се направят две неща. „Едното е работодателят по своя преценка да пуска работника в отпуск – и платен, и неплатен, според ситуацията, без да е необходимо съгласието на работника. Това правило действаше дълги години, а след това бе премахнато. Може би е време да възстановим това в условията на тази критична ситуация. Другата мярка е да помислим дали в момента част от правомощията , които са предмет на договаряне, да останат в тази демократична, но по-дълга процедура, или да имаме временни мерки в тази ситуация, които работодателите да прилагат по-бързо. Ако ще спася работно място и няма да освобождавам работника, да имам право да го пусна, например, на намалено работно време, без да е необходимо да минавам през общо събрание и всички други стъпки“, допълни той.  

Бившият социален министър адмирира пускането на работниците от заводите „Арсенал“ отпуск. Той, обаче, заяви че всички трябва да си зададем въпроса какво ще стане след преминаване на вируса, какво става с отпуските на хората.

„В момента Кодекса на труда съдържа възможност, която рядко се използва, а именно така наречения служебен отпуск. Може работодателят да го обяви. Проблемът е, че текстът е създаден за спокойна обстановка и трябва или да промениш Колективен трудов договор или да направиш изменение в индивидуалния трудов договор. В този случай, по чл. 161 от КТ, работодателят може да обяви такъв служебен отпуск, за да спаси работните места“, заяви Иван Нейков. Той уточни, че служебният отпуск не изяжда редовния платен годишен отпуск. Той се предоставя по размер и по заплащане в зависимост от решението на работодателя.

„Има и други неизползвани възможности. Нашето законодателство позволява на всички родители на деца до 8 години да ползват до 1 месец годишно. За съжаление, обаче, този отпуск е неплатен. Този отпуск може да даде възможност на работодателите да минат на този вариант и да плащат ако не напълно, то поне частично“, уточни още Иван Нейков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com