Иво Прокопиев: Примерите за олигархичния модел са пред очите ни

35259
Иво Прокопиев: Примерите за олигархичния модел са пред очите ни
Снимка: БГНЕС

Държавните органи и структури не защитават обществения интерес – те подкрепят и служат на интересите на един много тесен олигархичен елит в лицето на лидерите на три-четири политически партии, техните семейства и няколко бизнес структури. Това заяви соченият за един от олигарсите у нас Иво Прокопиев в интервю за Deutsche Welle.

Власти, които би следвало да са независими една от друга и да се контролират взаимно, са практически в едни ръце. В голяма степен съдебната власт, изпълнителната и законодателната власт, независимите регулатори и голяма част от медиите се контролират от този малък елит. Това означава произвол и липса на защитни механизми. Поръчваш закон – имаш закон. Поръчваш атака по бизнес- или политически конкурент – на другия ден имаш скалповете им, те са оплюти и омаскарени, а в някои случаи дори арестувани без причина, описа ситуацията Прокопиев.

Мавродиев счита, че Прокопиев лъже за сделката с EVN

Иво Прокопиев и компанията му "Алфа финанс холдинг" изрекоха доста лъжи покрай сделката за продажбата на държавния дял в EVN“ Тов...

Собственикът на „Икономедиа” категорично отрече, че подкрепя Реформаторския блок. Той заяви, че такива твърдения по негов адрес правят хора, за които ДАНСwithme е платен протест. Прокопиев не отрече, че се познава и с Росен Плевнелиев, и с Трайчо Трайков, и със Симеон Дянков. Той обаче беше категоричен, че няма делови отношение с нито един от тези политици.

Зеленият сектор и поскъпването на тока

Прокопиев коментира и обвиненията, идващи най-често от кръга медии, свързан с Цветан Василев, че е отговорен за поскъпването на тока като основен инвеститор в зеления сектор у нас. Точно зелената енергия беше посочена като една от причините за голямото поскъпване на електричеството. Бизнесменът уточни, че само една негова фирма действа основно в този сектор – „Соларпро Холдинг”, която е част от групата на „Алфа Финанс”. „Соларпро Холдинг” е била основен контрактор при строителството на соларни паркове и в много по-малка степен на инвеститор. Не бих казал, че дейността на “Соларпро Холдинг” има каквато и да е връзка с цената на тока – обратно, заради промяната на регулаторната рамка фирмата остана с много несъбрани вземания от соларни проекти, каза Прокопиев.

Медии и интереси

Иво Прокопиев заяви в прав текст, че никога негова медия („Дневник” или „Капитал”) не си е позволявала да защитава бизнес интересите му. Според него обаче „Нова Българска Медийна Група”, която обединява медиите от кръга „Пеевски”, е използвана „като оръжие за разрушаване на репутацията на политически и бизнес конкуренти, което господата Делян Пеевски и Цветан Василев използват безогледно”.

Медийната кампания срещу мен е заради КТБ, твърди Иво Прокопиев

Олигархията е тогава когато икономическото си влияние за политически интереси, но всъщност олигархията е това, което прави един малък п...

„Последният пример е атаката срещу президента Росен Плевнелиев, свързана със семейната му къща в Гърция. По данни на компанията за медиен мониторинг и анализи “Perceptica”, цитирани от в-к “Капитал”, за по-малко от седмица медиите, контролирани от господата Василев и Пеевски, са публикували или излъчили 494 материала срещу президента. Напълно тенденциозно, без факти и доказателства и без да са потърсили другата страна за коментар. Това не е журналистика, това е артилерийски залп по репутацията на президента – с цел, според мен, оказване на натиск да не се сезира повторно Конституционният съд по казуса “Пеевски”, уточни Прокопиев.

„На всичко отгоре след като публично бяха представени документи, които опровергават напълно публикациите, не последва нищо. Мълчание. Абсурдно е същите хора, които контролират медиите, извършващи подобно безобразие, да имат претенции към етичните стандарти, които прилагат спрямо тях медии като “Икономист”, например”, завърши бизнесменът.

Прокопиев коментира и т.нар. Закон за офшорките, в който се предвиждат рестрикции за офшорни фирми да притежават медии. За него този закон е „димка”. Той казва, че „подобна разпоредба за печатните медии има и в момента в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Всяко издание трябва да идентифицира изрично кой е действителният собственик на фирмата-издател. Проблемът с офшорната собственост не е дестинацията на фирмата, а скритата собственост и възможността политиците да контролират медии през такива структури”.

Медийната зависимост, която изкривява обществения интерес

Иво Прокопиев даде и конкретен пример как с помощта на медиите България е на път да приеме два закона, които обслужват частен бизнес интерес. Ето и точният цитат от интервюто му:

Лъжа е, че ПОК „Доверие” е източван от Прокопиев, казва бившият председател на фонда

Пълна лъжа е, че Пенсионен фонд „Доверие” е бил източван от фирми на Иво Прокопиев. Тези твърдения, тази кампания се появи ...

„В момента се готвят за приемане два закона. Единият е за премахване на забраната за тютюнопушене на обществени места, което директно обслужва “Булгартабак”, защото ще увеличи търсенето на цигари. Вторият законопроект е да се ограничи силно дистрибуцията на цигари до специализирани обекти, подлежащи на лиценз. Напълно “случайно” “Булгартабак” вече е изградил единствената национална мрежа от такива обекти – “Lafka”, и подобен закон всъщност му би осигурил почти монопол върху дистрибуцията на цигари. Тоест, стимулира се потреблението на цигари, като се насочва към дистрибуционен канал, който се контролира от един от участниците на пазара – “Булгартабак”.

„Каква е връзката с медиите? “Булгартабак” се контролира непряко от същата група около Корпоративна търговска банка. Наскоро КТБ дори придоби и директно участие в цигарената фирма. В “Lafka” на “Булгартабак”, освен цигарите, ще се концентрира и дистрибуцията на вестници. След като веднъж човекопотокът се насочи натам за цигари (по закон), покрай цигарите ще се продава и другата, обществена „отрова” – вестниците на семейството на г-н Пеевски. Две в едно”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...