Изберете любимото българско дърво сред десетте финалиста тази година!

4508
Изберете любимото българско дърво сред десетте финалиста тази година!
Снимка: Валентин Асенов

На 15 декември започна гласуването за „Дърво с корен 2021”, което ще продължи един месец и се провежда онлайн на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“ – организатор на конкурса, събиращ историите на любими на хората дървета. Инициативата се провежда ежегодно от 2010 г. и търси дърветата, които обичаме, ценим и почитаме, защото с тях ни свързват незабравими лични случки, местни предания или истории от родното ни минало.

Тази година за участие в конкурса бяха получени 23 предложения, от които двадесет са за дървета, чиито истории не са били подавани в предходните му издания. Сред тях преобладават вековните дървета, а най-много разкази (десет) пристигнаха от хасковска област. С усмихващите и трогателни истории на номинираните дървета може да се запознаете на Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен“.

От всички подадени предложения четиричленно жури определи 10 финалиста, които преминават на етап онлайн гласуване, а носителят на титлата „Дърво с корен“ за 2021 година ще бъде онзи сред тях, който получи най-голяма подкрепа. Журито избра и трите финалиста за допълнителната категория „Вековните дървета говорят“, които също ще бъдат подложени на гласуване. То ще продължи до 14 януари 2022 г., а резултатите и победителите в двете категории ще бъдат обявени на церемония по награждаване. Тогава ще стане известен и отличеният от журито участник в категорията за деца между 6 и 16 г. – „Млад природолюбител“.

За първи път в конкурса участва Яворовият дъб, растящ в местност Бюлюка, с. Скобелево, общ. Димитровград. За него от НЧ „Искрица 1901“ разказват че е „особено свиден на всички ни. По спомени на възрастни хора, които се предават от поколение на поколение, под този дъб е сядал Яворов и пишел гениалните си стихове.“ Докосващи истории пазят и другите участници: Вековната черница в с. Воден, общ. Димитровград, край която през 80-те години се е възпроизвеждал обичаят Гергьовден и на въжени люлки, окачени на яките й клони, момците люлеели момите; косматият дъб при с. Брезнишки извор, в чиято чудодейна и пречистваща сила вярват местните и препоръчват всекиму да се докосне до него, за да получи изцеление; Дядо-Кольовото дърво при входа на село Студена, общ. Свиленград, което посреща завръщащите се в родния край негови жители и се е превърнало в стожер на тяхната българщина и вяра; Вековният дъб в с. Брод, общ. Димитровград, под чиято сянка някога се правели забави и виели селските хора.

Всеки любител на природата и радетел за опазването на дърветата – нашата жива връзка със земята и историческата ни памет – може да прочете разказите за финалистите в двете категории и да подкрепи по едно дърво във всяка от тях. Това става чрез въвеждане на ел.поща в съответното поле и последващо потвърждаване на гласа.

В категория „Дърво с корен“ за 2021 г. до финалния кръг достигнаха:

Вековният чинар на главната улица в гр. Лом

Вековният дъб в Градската градина в с. Брод, общ. Димитровград

Кичестият габър в северните поли на Средна Сърнена гора, общ. Павел баня

Яворовият дъб в местност Бюлюка, с. Скобелево, общ. Димитровград

Горуня до Лековития кладенец (благун), с. Търнава, общ. Бяла Слатина

Вековната черница в с. Воден, общ. Димитровград

Космат дъб в местност Суроварица, с. Брезнишки извор, общ. Брезник

Летен дъб край с. Добрич, общ. Димитровград

Чудодейното дърво (дъб) при параклиса „Св. Илия“, с. Ракитна, общ. Симитли

Дядо-Кольовото дърво (дъб) край с. Студена, общ. Свиленград

В категория „Вековните дървета говорят“ журито определи за участие във финала:

Чинарът в центъра на с. Годешево, местност Чучур, общ. Сатовча

Имате ли любимо дърво? Разкажете за него!

За дванадесета поредна година фондация „ЕкоОбщност“ обявява набирането на предложения за „Дърво с корен” &ndash...

Яворовият дъб в местност Бюлюка, с. Скобелево, общ. Димитровград

Вековната черница в с. Воден, общ. Димитровград

Любимото дърво на България за 2021 година ще има честта да представя страната ни в европейското издание на инициативата, което ще се проведе през февруари догодина. То също така ще бъде посетено от специалисти, които ще извършат оглед и дадат препоръки за мерки за подобряване на състоянието му. Тази своеобразна награда е част от дългогодишните усилия да се насочи вниманието на институциите и обществеността към ролята на дърветата и нуждата те да бъдат опазвани и подходящо обгрижвани.

Тези усилия намират израз и в дарителската кампания „Да съхраним вековните дървета“, организирана от Асоциация на парковете в България (АПБ) и подкрепена от фондация „ЕкоОбщност“, чиято цел е повече „дървета с корен“ да бъдат защитени. Благодарение на нея четири дървета в Югозападна България вече са под закрилата на закона – един чинар и три пърнара. Пърнарите, растящи до параклиса „Св. Илия“ над село Калиманци, бяха финалисти в миналогодишното издание на конкурса и се счита, че са най-старите известни у нас от този вид.

В момента тече процедура и се очаква издаване на заповед за обявяване на защитени на още 10 дървета, като до края на тази година АПБ възнамерява да внесе 71 предложения, събрани от граждани, институции и теренни проучвания. Всички вписани в Регистъра на Изпълнителна агенция по околна среда вековни дървета вече могат да се видят и в картата, създадена от Data for Good. Всеки, който знае за стари и забележителни дървета, може да попълни създадения от АПБ формуляр и така да подпомогне каузата те да бъдат поставени под законова защита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com