Изнася ли България директно оръжие за терористи?

2664
Изнася ли България директно оръжие за терористи?
Снимка: Getty Images/Guliver

Конкуренцията по отношение на оръжието е изключително силна. Конкуренти са Сърбия, Хърватия, Украйна например е в топ 10 по износ на оръжие в света. Така арабистът проф. Владимир Чуков коментира излязлата преди около две седмици информация, че българско оръжие е било доставяно редовно с дипломатически полети на терористи в Сирия, Йемен, Афганистан, Ирак и Африка.

Според Чуков българското оръжие, попаднало в ръцете на джихадисти, е било пленено при различни битки. Той даде пример – кюрдските сили, участващи в битката за столицата на "Ислямска държава" Ракка, използват българско оръжие. Професорът е категоричен, че няма как да бъде продадено българско оръжие на джихадисти директно т.е. да няма съответна проверка.

Сред славяните сърбите имат най-много оръжия, България е предпоследна

Сърбия е на първо място сред славянските държави по брой регистрирани оръжия, а в Европа – на трето, съобщава белградското издани...

По думите на Чуков темата с оръжието в Сирия е много гореща и непрестанно различни журналисти търсят връзки. Пред bTV той даде пример - за пръв път след Втората световна война в Сирия се е появило оръжие от Германия.

За съжаление в оръжейния бизнес моралът е на втори план и има голямо лицемерие, обобщи бившият ни външен министър Ивайло Калфин.

Припомняме, че сигналът за директни доставки на оръжие на джихадисти беше подаден от "Анонимните България". В съобщението се твърдеше, че "Анонимните" са успели да проникнат в компютърната мрежа на посолството на Азербайджан в София и от там са изтеглили секретни документи, макар че не показват документите. Според тези документи обаче държавната авиокомпания на Азербайджан Silk Way била транспортирала стотици тонове оръжие за терористите в Сирия, Йемен, Афганистан, Ирак, Африка с дипломатически полети, разрешенията за които е получавала от България и други европейски държави. Изнасяно било и оръжие от ВМЗ, "Арсенал Казанлък" и Дунарит, според сигнала.

"Посолството на Азербайджан е искало българската държава да издаде разрешителни за дипломатически полети на самолетите на Silk Way, въпреки че превоза на опасни стоки е забранен на борда на граждански самолети. Българското външно министерство, отдел "Консулски отношения", е връщало нота с разрешение и така стотици полети на държавната авиокомпания на Азербайджан са превозвали товарите с оръжие", твърдят "Анонимните".

Разходите за отбрана в световен мащаб се увеличават

Общият обем на разходите за военни цели в света се е увеличил през 2016 година с 0,4% в сравнение с 2015 година и възлиза на 1,686 трил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Променят движението в посока София на АМ „Тракия“

ЦИК тегли жребия на номерата в бюлетините за изборите 2 в 1

Прогноза за времето - 8 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 7 май 2024 г.

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com