Изтеглят от мрежата опасен салам - сее менингит

8345
Изтеглят от мрежата опасен салам - сее менингит

Опасни испански салами са залели магазините "Метро" в 9 държави, в това число и България, в началото на годината. Европейската комисия съобщи за колбаси, съдържащи опасната бактерия Listeria monocytogenes. Тя може да предизвика стомашно-чревни разстройства, болки в мускулите и ставите, висока температура, предаде АСН.

Според лекарите микроорганизмът е най-опасен за хората с отслабена имунна система и може да доведе до развитие на енцефалит и менингит, както и до спонтанни аборти при бременни жени. Първото съобщение за опасния салам е постъпило на 3 януари. Оплакали са се клиенти на магазин във Великобритания.

На 6 януари става ясно, че дадените проби са положителни за Listeria monocytogenes и се предприема изтегляне на саламите от всички магазини на веригата. Свалени от щандовете са четири вида колбаси, които са произведени за "Метро" от испанска фирма и се продават като собствената марка "Тапас" на немската компания.

Българският клон на "Метро" изтегля салама "Чоризо слайс", шунката "Серано слайс", "Серано резерва" и "Трио еспаньол слайс", всички под марката "Тапас". Уведомени за проблема са и клиентите на фирмата, уточниха от "Метро Кеш енд Кери България". Те обещават пълно обезщетение за всички засегнати клиенти.

Освен във Великобритания и България опасните салами са влезли в магазините "Метро" и в Белгия, Германия, Гърция, Унгария, Холандия, Руската федерация и Словакия. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия, направено чрез системата за бързо оповестяване за опасни храни, пуснато на 11 януари. Засега няма данни за пострадали хора от заразените салами.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com