Извадиха телата на загиналите миньори от "Ораново"

15068
Извадиха телата на загиналите миньори от "Ораново"

Извадени са телата на загиналите при инцидента в рудник „Ораново” в Симитли миньори. Това съобщи Емануил Манолов, председател на КНСБ – Благоевград, предаде Фокус.

В момента се работи по отстраняване на паднала маса, която пречи да се стигне до другите двама затрупани. „Не е ясно какво е състоянието на двамата миньори, които все още не са извадени. Надяваме се да са живи”, каза Манолов.

Загиналите миньори в рудник "Ораново" са Асен Стойнев и Христо Младенов по данни на близките, предаде БГНЕС в региона.

Пострадалите миньори са Иван Лазаров и Николай Михайлов. Те са от село Крупник.

По информация от кмета на Симитли в 14,15 ч. четирима миньори са затрупани под огромно свлачище от камъни и кал. Спасителите пробиват път, за да достигнат до тях.

Сегашният протест ще се види на управляващите като рай спрямо протест на миньорите

Нищо чудно липсата на средства, която е факт отдавна в мина „Ораново”, да е станала причина за днешния инцидент - заради пе...

На този етап по неофициална информация един е приет в отделението по хирургия и още един е прегледан в спешно приемно само с контузно-охлузни рани. Което означава, че освен четиримата затрупани, има още няколко леко пострадали. Все още няма официална информация за броя на загиналите. В момента миньорите вкарват вода в тунела, слязоха и дозимерачи, за да видят дали няма изтичане на газ при срутването. Спусната е и тръба, с която се подава въздух. Около 5 миньори излязоха при първата смяна, а втората още не е влязла за работа.

Според първоначалните данни не е имало взрив на газ-метан в мината, а е станало срутване на минен хоризонт. То е станало на 1 километър навътре от входа на изходния тунел. Сигнал за инцидента бе подаден в 11.30 часа.

От МИЕ съобщиха, че министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, както и социалният министър Хасан Адемов са на мястото на инцидента. Екип на Федерацията на независимите синдикати на миньорите, начело с председателя на федерацията – КНСБ Валентин Вълчев също е на мястото.

Припомняме, че рудникът е собственост на пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов, който придоби рудника през 2005 година. Специално за експлоатация на рудника бе създадено дружеството "Балкан-МК". Управител на рудника стана племенникът на Михайлов Станислав Тасев. Днешната авария е трета от приватизацията на рудника. През 2007 година двама миньори загинаха при експлозия на газ, а над седем души пострадаха. През есента на следващата година кално свлачище уби двама миньори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...