Жандармерията се опитала да мине директно през протестиращите на Орлов мост (ВИДЕО)

8779
Жандармерията се опитала да мине директно през протестиращите на Орлов мост (ВИДЕО)
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Полицията се опита да мине през блокирания Орлов мост, където и към този момент са се събрали протестиращи против кандидатурата на единствения кандидат за главен прокурор - Иван Гешев. В момента тече заседанието на Висшия съдебен съвет, по време на което се очаква изборът му да бъде обявен.

По думите на протестиращи коли на жандармерията с включени светлини са се опитали да минат директно през тълпата, защото полицаите получили сигнал и е трябвало да напуснат мястото. Това съобщил полицай, след като бил попитан защо силите на реда не са заобиколили протеста.

В социалните мрежи се появи и снимка на полицаи, които документират протеста и събралите се на Орлов мост протестиращи.

Най-вероятно протестът ще продължи и довечера, когато ще има палатков лагер, организиран от БОЕЦ. По думите на председателя на организията Георги Георгиев, хората са готови дори да нощуват там.

В момента протестът на Орлов мост вече протича спокойно, съобщи репортер на Actualno.com.

По-рано днес протестиращите против кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор сигнализираха, че не биват допуснати напред от органите на реда пред Висшия съдебен съвет (ВСС), където се намираха събралите се в подкрепа на Гешев. Подкрепящите единствения кандидат за главен прокурор също се бяха събрали с плакати пред ВСС, а сред тях бе забелязан собственикът на сайта ПИК Недялко Недялков.

Междувременно във връзка с информацията, че организирани от движение "Боец" демонстранти, протестиращи срещу номинирането на Иван Гешев за главен прокурор на Република България и срещу процедурата по избора му, са били отклонени от полицията, за да не демонстрират пред сградата на Висшия съдебен съвет на основание на това, че там вече се провеждала демонстрация в подкрепа на кандидата, Българският хелзинкски комитет заяви в прессъобщение до медиите следното:

"Тези действия на властите са в разрез с международноправните стандарти за свобода на мирно събиране. Провеждането на две или повече мирни събрания на хора по едно и също време и на едно и също място, дори когато едното е контрадемонстрация спрямо другото, трябва не да бъде предотвратявано, а да бъде гарантирано от властите.

Целта на мирните събирания на гражданите е да изпратят определени послания до даден адресат. Забраняването на провеждането на такова събрание на дадено място, в дадено време ефективно саботира тази цел.

Доколкото контрадемонстрациите са мирни — а законни са само мирните събрания — властите нямат правото да забраняват провеждането на което и да е от тях и следва да управляват тълпите така, че да имат равна възможност да комуникират посланията си във времето и на мястото, което са намерили за необходимо, без да се допускат физически стълкновения между тях".

В същото време във ВСС главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че сигнал за бомба е подаден на секретарката на ВСС, с предупреждение, че след 30 минути ще избухне, като е имало и реплика на арабски език. Общото мнение на присъстващите беше, че сградата е много силно охранявана и сигналът е вероятно фалшив, но беше предложено и всеки присъстващ да помисли дали да прекрати участието си в заседанието. В крайна сметка ВСС се обедини около мнението, че трябва да бъде гласувано дали изслушването на Иван Гешев да продължи - гласуваха 23-ма от 25 членове, всички с мнение "за" продължаване на изслушването. Единодушно беше взето решение заседанието да продължи, а прокурор Гешев иронично каза, че след като има само 30 минути, ще побърза с изложението си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com