Янев: Решението на служебния кабинет не предопределя победителя в конкурса за изтребител

2712
Янев: Решението на служебния кабинет не предопределя победителя в конкурса за изтребител
Снимка: БГНЕС

С това решение на служебното правителство по никакъв начин не се забавя процесът и не се предопределя кой е победителят в конкурса за изтребител и с кого трябва да се преговаря. Това заяви пред БНТ Стефан Янев, секретар на президента Румен Радев, бивш служебен вицепремиер и министър на отбраната.

Той каза, че те са взели решение, за да валидират протокола. „Ние валидирахме военната експертиза“, обясни Янев и подчерта, че решението на служебното правителство не предопределя с кого трябва да започнат преговорите. Той даде пример за подобна процедура в друга държава, там правителството решава да започне преговори с третия пакет предложение.

Янев отбеляза, че едни такива преговори не са преговори за 2-3 седмици, а са сложни преговори и изискват повече време.

МО се отказа от F-16, ще преговаря за "Грипен" и "Еврофайтър"

Министерството на отбраната ще преговаря със Швеция за купуването на нови изтребители "Грипен" и с Италия, които предлагат употребявани...

Ние в служебното правителство се опитахме да дадем хоризонт на редовното правителство да приключи преговорите до края на годината, да ползва финансовия ресурс, каза още Стефан Янев.

Чух че има обвинение към президента, че той се е намесил в избора, президентът имаше едно изказване няколко дни след приемането на решението от служебното правителство, което решение беше прието както изисква процедурата. Нямаше прекалено много детайли в общественото пространство, но решението беше атакувано веднага политически. Президентът имаше възможност да каже няколко думи и мисля, че е защитавал единствено и само военната експертиза, тя е тази, която казва: това е по нашите критерии, зададени от парламента и ние сме направили нашето класиране по този начин. Някакви намеци за лобизъм са несъстоятелни, подчерта Янев.

Политическото решение тепърва предстои и то трябва да бъде взето отговорно от правителството и парламента. Ако Народното събрание прави анкетна комисия, ще излезе че парламентът проверява работата на предходния парламент, уточни Янев.

За Грипен, Янев каза, че публичното пространство се пренасити с оценки. Грипен е съвременен самолет, сравним е с другите самолети и всеки един от тях би могъл да е самолет, който изпълнява задачите в този проект за инвестиционен разход. Въпросът е и към българските данъкоплатци. Когато излезем и им кажем ще направим сериозен разход в интерес на сигурността, е добре да обясним и за какво става въпрос. За данъкоплатците е много по-важно дали самолетът е нов и какво бъдеще има, отколкото дали той ще представлява връзка с геополитически баланси, които търсим, уточни още Стефан Янев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com