Японската градина в столичния зоопарк е обновена

13997
Японската градина в столичния зоопарк е обновена
Снимка: БГНЕС

13 години след откриването на Японската градина в столичния зоопарк, от днес тя е обновена и отново привлича посетители с уникалната си красота, предаде репортер на БГНЕС. Градината е обновена по инициатива и с дарение на японска биофармацевтична фирма. На откриването й присъства посланикът на Япония у нас Н. Пр. Хироши Нарахира, столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по екология Десислава Билева, директорът на зоологическата градина Добромир Бориславов, и др.

Посланикът на Япония Н. Пр. Хироши Нарахира отправи приветствие към гостите на български език.

„За мен е изключително щастие, че посетителите на зоопарка ще могат да се насладят на красотата на японските градини. Бих искал сърдечно да благодаря на дарителя Тодор Кесимов и неговия екип за инициативата им да обновят на Японската градина, която е създадена преди 13 години от японеца Суемацо Торо“, каза той.

По думите му тази градина е символ на приятелските отношения между България и Япония, и е изградена с надежда добрите двустранни отношения да продължат да се развиват и занапред.

Управителят на фирмата-дарител Теодор Кесимов обясни, че ландшафтната реставрация на градината е уникална.

„Подобен тип красиви инициативи са също и част от новосъздадената японо-българска бизнес асоциация. Това е едно начало на много инициативи, които ще видите от тази асоциация“, заяви той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари за направеното дарение и коментира, че зоопаркът не е просто място за разходка или за общуване със животните, а е кауза на всички.

Нови обитатели в Софийския зоопарк

След дълго очакване столичната Зоологическа градина получи нов вид примати в своята колекция – двойка красиви златоръки тамарини....

„За мен символът, който представлява Японската градина - символът на хармония, но и взаимоотношение с природата, е много важен. Създава спокойствие, създава уют, създава хармония“, заяви тя.

Фандъкова посочи, че в последните години Столичната община е инвестирала в разширение и подобрение на клетките на големите котки, след това тези на приматите, а сега предстои да започне обсъждането на готовия мастър план за развитието и разширението на зоологическата градина.

„Мечтата ни с Добри е да имаме и жираф в столичния зоопарк. Това ще бъде следващият приоритет, по който ще работим с нашите партньори от Европейската Асоциация на зоопарковете и аквариумите /ЕАЗА/и от всички европейски зоопаркове“, обяви кметът.

От своя страна директорът на зоопарка Добромир Бориславов също благодари за дарението и за съвместната работа със Столичната община, и коментира, че когато нещата се правят както трябва, всичко се получава.

„Тази година имаме една голяма мечта - да влезем в ЕАЗА, и да докараме най-накрая жираф в София, защото искаме да зарадваме софиянци и България. С г-жа Билева работим усърдно върху това“, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com