Жената на майор Терзиев: Мишената е пусната много ниско и е била дефектна

8281
Жената на майор Терзиев: Мишената е пусната много ниско и е била дефектна
Снимка: БГНЕС

„Във въпросната нощ трябваше да се извършват нощни стрелби. Към два – три часа трябваше да се прибере. Аз станах рано - към 5, и видях че го няма. Малко се ядосах, че един SMS не е изпратил”, разказва пред NOVA Димитрина Попова, съпругата на загиналия майор Валентин Терзиев.

„Наш общ приятел ми изпрати съобщение: „Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се?” Шофирайки изтръпнах. Защото отговорът ми е – не, не се прибра, но защо някой пита толкова рано сутринта точно за Вальо”, спомня си жената на загиналия пилот. И допълва: „Телефонът ми вече звънеше. Генерал Русев, командирът му, вече е бил вкъщи и е открил майка му. Те ми звъняха от вкъщи, за да ми кажат че е паднал със самолета. И ми казаха че всичко е станало през нощта, времето не беше добро. При падане в 1 часа през нощта и съобщаване сутринта в 9 часа - това са 8 часа. Не знам човек с какви физически възможности трябва да е, за да оцелее във водата дори с катапулт. Аз вече бях сигурна. Просто знаех, че Валентин Терзиев си е отлетял в облаците”.

Лошо време спря издирването на черната кутия на разбилия се МиГ-29

Заради лошите метеорологични условия временно е прекратена операцията по издирването на черната кутия на изтребителя МиГ-29, който се р...

Днес Димитрина споделя, че не й остава нищо друго освен да приеме случилото се. Но не с примирение, казва тя. А с търсене. На истината, фактите и отговорните за случилото се. И за да стигне до тях, през последните дни, жената на майор Терзиев разговаряла с десетки негови бивши и настоящи колеги. И има своя версия за случилото се. „Още при самото пускане мишената е спусната под 5000 метра - даже по ниско. Информацията отначало е изтекла от „Граф Игнатиево”. В шока и ужаса. Ние имаме 200 пилоти. Нямаме хиляди. Мишената е пусната под всякакви условия за безопасност. Тук е малшансът, че се е оказала дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо. Той е бил принуден да завиши скоростта. Според мен е снишен много ниско, гонейки целта. Тук виждам… грешка на ръководен пост, че някой виждайки какво е станало с целта, не е отложил стрелбата”, категорична е Димитрина Попова.

По думите й майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена. ”Излизам от атака”. Последните му думи – да. Със спокоен глас и след това според ген. Русев е изчезнал от радара. За да изчезнеш веднага - моето обяснение е, че веднага след това си се разбил”, посочва тя. Димитрина не изключва възможността за пилотска грешка. Но в последните секунди на последния полет на майор Терзиев. „Този полет е воден от някой ръководител полети. Докарали са го за мен до такъв изход. И са разчитали накрая, че за 5 секунди ще се справи и ще обърне самолета. Не е взимал сам решенията. През цялото време поддържа връзка – разбрахте ли с кого е поддържал връзка – не. Не казват. Завършекът на задачата може и да е пилотска грешка. Но защо казват „Полета протичаше нормално”. Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, кога излетя, къде? Това е учение. Не е тайна. Когато всичко е било изправено и някой те е ръководил. И виждайки, че има нарушение на безопасността, а той те води натам... за мен това си е просто ... даже не предумишлено, а умишлено убийство”, категорична е жената на загиналия пилот.

Сега семейството на пилота казва, че ще търси истината докрай. Жената на майор Терзиев повдига още много въпроси – за сигурността и подготовката на пилотите. И за отговорността на институциите. По тези теми Димитрина Попова има още какво да каже.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...