Йотова пред НСОРБ: Където и да живеят - в столицата или в малък град - гражданите търсят кмета

1859
Йотова пред НСОРБ: Където и да живеят - в столицата или в малък град - гражданите търсят кмета
Снимка: Facebook.com/НСОРБ

„Където и да живеят – в столицата, в областен център или в малко населено място – по всякакви въпроси гражданите търсят кмета. Тази житейска истина трябва да бъде разбирана от всички институции и те, в рамките на своите правомощия, трябва да помагат на местната власт, особено в момент на криза“. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред делегатите в Общото събрание на НСОРБ (Национално сдружение на общините в Република България).

Според нея е малко да се каже, че местната власт в момента е най-важната в страната. По думите на Йотова, през последните 2 тежки години всички проблеми на държавата са легнали върху плещите на общините. В обръщението си пред 35-ото Общо събрание на НСОРБ вицепрезидентът очерта пет ключови проблема, пред които се изправя всеки.

На първо място, Илияна Йотова постави предстоящата актуализация на бюджета. „Във всички тези месеци, през които се говореше за актуализация – българските общини не бяха разпознати като партньор на българското правителство. Някак, централната власт не желае в пълна степен да се допита до това какво е вашето мнение“ – обърна внимание тя и подчерта, че отчита този факт като грешка, защото екипите на местните администрации най-добре познават проблемите на хората. Йотова изрази съжаление, че в подготвената актуализация на държавния бюджет за 2022 г. не вижда мястото на българските общини.

Другият важен кръг от проблеми, в който прави впечатление липсата на съдействие между централната и местната власт, е подготовката на програмите за новия период, смята тя. Закъснението на страната ни в тяхната подготовка е значително и първите проекти, финансирани с европейски средства, ще могат да започнат едва в края на 2023 г.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, според вицепрезидента, прави впечатление повторението на стара грешка – "централната власт не пожела в лицето на българските общини да намери своя партньор за изготвянето на по-добър План".

Илияна Йотова обърна внимание, че само чрез общините може да бъдат подпомогнати малките и средните предприятия, местната икономика и хората да запазят работните си места. Йотова изтъкна, че и сегашният План за възстановяване и устойчивост дава възможност общините да участват активно и изрази недоумение от факта, че в изготвянето и в разяснителната кампания общините не са заели нужното място на партньор на централната администрация.

Вицепрезидентът сподели тревогата си от появилата се в публичното пространство информация, че авансовите средства по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат насочени за покриване на мерките, включени в актуализацията на бюджета.

Илияна Йотова се обърна към кметовете и председателите на общински съвети, участващи в най-авторитетния форум на НСОРБ с думите: „Благодаря Ви, от името на президентската институция, за начина, по който се справихте с кризата с украинските бежанци. Точно вие. Имах възможност да говоря с много от вас, които приехте и настанихте търсещите спасение хора, предоставихте им топла храна, грижа за децата, настанихте ги в детски градини и училища".

Йотова нарече българските кметове „тихите герои“, които вместо публична изява са търсили ефективни решения за подпомагане на хората, търсещи спасение.

Вицепрезидентът изрази надежда, че в скоро време ще започне работа комисията за подготовка на промени в Конституцията, така че да се стигне до истинска децентрализация в държавата – не само за повече финансови източници за общините, но и за повече пълноценни правомощия, както повелява Европейската харта за местно самоуправление. Тя призова централната власт да „не слага ръка“ върху амбициите, ангажиментите и възможностите на общините и пожела успех на онези, които в предстоящите местни избори през 2023 г. ще се борят за доверието на хората.

Днес от 15.00 часа в хотел „Милениум“ в София ще се състои дискусия между кметовете на общини и председатели на общински съвети от цялата страна с министър-председателя Кирил Петков и неговите заместници.

От 15.00 часа в хотел „Милениум“, ще се състои дискусия между кметовете на
общини и председатели на общински съвети от цялата страна с министърпредседателя Кирил Петков и неговите заместници.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com