Йовчев: До 15 август ще има нов Закон за МВР

4073
Йовчев: До 15 август ще има нов Закон за МВР

До 15 август ще предоставим нов Закон за МВР. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев при представянето на програмата на МВР в рамките на правителствената програма „Държавност, развитие, справедливост”, предаде „Фокус”.

„Целите са разграничаване на политическите и професионалните правомощия, да дефинираме функциите и дейностите в МВР. В момента действащият закон създава редица проблеми. Областните дирекции са юридически лица, като след гласуване на бюджета няма адекватни форми на контрол, които да позволяват да се следи каква част от средствата са изразходени, дали са изразходени целесъобразно и за какво точно. Главна дирекция „Национална полиция” не е в състояние да упражни контрол”, посочи министърът. Предстои да се регламентират механизмите по планиране, взаимодействие и контрол. Предвижда се законопроект на Закона за ДАТО. Предстоят нормативни промени, свързани с преминаване на ГДБОП в структурата на ДАНС.

„Работим по Наредба между МВР и ДАНС. Например при противодействие на наркотрафика и наркоразпространението ДАНС би трябвало да се занимава с производството и трафика, а МВР с разпространението. Международният тероризъм ще е изцяло на ДАНС, корупцията също ще е тяхна отговорност”, посочи министърът. Той каза още, че когато размерът на финансовите престъпления срещу бюджета е по-голям, ще е отговорност на ДАНС.

„Подготвяме инструкция за работа на органите до досъдебното производство, която ще подпомогне да се управлява по-добре дейността по разследване”, заяви Йовчев. Това трябва да стане преди октомври.

„Основна цел е ефективно противодействие на престъпността. Предстои изграждане на система за планиране в МВР до 15 август”, каза още Цветлин Йовчев. Той посочи, че 53 % от престъпленията, извършени срещу собствеността на гражданите, са кражби.

Предстои изграждане на система за отчитане на резултатите на структурните звена на МВР. „Ще спуснем работни стандарти. Например всеки оперативен работник да работи по 4 дела. За това ще са необходими 8 месеца. Критериите към оперативните звена са насочени към ефективността от дейността им”, добави министър Йовчев.

„Ще направим промяна в организацията на работните процеси в МВР. Променяме функционалните задължения в структурата на МВР. Трябва да се направят промени в ГД „Национална полиция”, да изградим система и възможност да се наблюдават процесите”, каза Йовчев и добави, че това трябва да се случи до декември. „Идеята е полицаят да бъде там, където има нужда от него. На основата на анализ къде се извършват престъпления, патрулните полицаи трябва да бъдат там. Ще бъде включена и GPS система в някои от областните дирекции. Предвижда се и промяна в организацията на разследването”, каза министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ограничават движението в тунела "Мало Бучино" на магистрала "Струма"

Депутатите приеха оставката на на зам.-председателя на КФН

Въпреки че вече е факт: Парламентът задължи НОИ да увеличи пенсиите с 11%

Руснаци с българско гражданство и "Лукойл": Депутат сочи заобикаляне на закона

Времето утре - 22 май 2024 г.

Завърши новият випуск на „Пчеларския университет“, подкрепен от Kaufland България

Експерт: Енергийно бедните в България ще са около 2 млн. души

DARA и Kaufland представят кампания „книги с кауза“

Жълт код за обилни валежи в 8 области за сряда

Радев удостои Лили Иванова с Почетния знак на президента (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com