Йовчев смята, че парите от ЕС за бежанците няма да стигнат

70710
Йовчев смята, че парите от ЕС за бежанците няма да стигнат

Към момента можем да кажем, че от останалите средства по двата фонда на ЕС значителна част ще бъде предоставена на България. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на заседанието на Вътрешната комисия към парламента, предаде БГНЕС.

Преди време Йовчев обясни, че България ще кандидатства за финансиране по линията на два европейски фонда, които разполагат с около още 13 млн. евро, но посочи, че тези пари трябва да бъдат разпределени и между други държави. (По линия на Европейската комисия за охрана на външната граница получаваме техническа помощ, получаваме и техническа помощ по отношение на фонда подпомагане на търсене на убежище. Има два фонда за външни граници и за подпомагане на търсене на убежище, средствата по които могат да бъдат усвоени при възникване на извънредна ситуация. – бел. ред.).

Днес обаче министърът се въздържа да спомене точна цифра за помощта, която можем да получим. Той бе категоричен, че България се справя много добре с охрана на границата и това е била оценката, която чул на заседанието на Съвета в Люксембург, който се състоя тези дни. Почти 100%, да не кажа 100% ние успяваме да задържим всеки, който се опитва да премине нелегално граница, каза вътрешният министър. Той посочи отново, че от началото на годината сме задържали 7 000 души, опитали да преминат нелегално границата.

Помощта от ЕС няма да покрие реалните ни разходи, призна вътрешният министър пред депутатите. Другите възможности, които има страната ни са да търсим на базата на двустранни контакти помощ от страни, които са готови да предоставят такава, а следващата е БЧК.

Вътрешният министър е убеден, че до края на годината можем да се справим с разумни сценарии, но като страна също имаме точка на насищане. По-късно в отговор на въпрос посочи, че сме близо до точката на насищане. Цветлин Йовчев обясни пред депутатите, че ако се взема решение за затваряне на границата, мястото е в НС. В момента се правят и разчети, ако се наложи да се изградят и частични прегради на границата.

Вътрешният министър каза, че от началото на кризата имаме многократно надхвърляне на капацитета за настаняване на бежанци. Той припомни, че от началото на потока са осигурени над 1200 нови места, които са запълнени, а до един месец се очаква новите 1500 да са подготвени. "Държавата няма ресурси и възможности да поддържа сгради и съоръжения, всички дейности в тях за поддържане на толкова много хора", призна министърът.

Николай Чирпанлиев, директор на Държавна агенция за бежанците, уточни какъв е капацитетът и къде местата за настаняване не стигат. В Баня има капацитет 70, към момента 141, т.е. 210% е надвишаване на капацитета. При капацитет 2350 души, имаме 2660, обясни Чирпанлиев. Ще има планове за нови места - в бивши военни поделения – в Харманли и Момчилград. Имаме намерение да започнем да работим по създаване на условия за посрещане на бежанци в тези две места. Цветлин Йовчев каза, че издръжката на бежанец у нас по мнение на експерти струва 1084 лв. и тези пари са свързани с поддръжка на местата за настаняване.

Криминалната страна на проблема с бежанците

Установени са 4 лица, за които считаме, че са рискови, каза Йовчев на въпрос за заплахите от ситуацията с бежанците. Вътрешният министър не скри, че има и риск от тероризъм и заяви, че четиримата, които са посочени след процедурата като такива, които представляват потенциална заплаха за сигурността ни, ще бъдат експулсирани. Той посочи, че един от рисковете, ако не съумеем да се справим с процеса, е и възникване на хуманитарна криза.

С 10% са се увеличили броят на престъпленията извършени от чужденци в България, но и броят на самите чужденци се е увеличил и така вътрешният министър обясни, че самите бежанци не водят до повишаване на престъпността. Зам. -министърът Васил Маринов посочи, че за сирийците дори престъпленията са намалели за 2012г. са регистрирани 9 кражби, от началото на годината 6.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество