Журналист: Медиите носят вина за ефекта "Орландовци", като обръщат внимание на 30 хлапета

10983
Журналист: Медиите носят вина за ефекта "Орландовци", като обръщат внимание на 30 хлапета
Снимка: БГНЕС

Всички знаем кои са тези змии, които печелят от напрежение като това в „Орландовци”. И когато Бойко Борисов предупреждава определени хора, когато Радан Кънев също говори за имена, но не ги споменава, значи излиза на дневен ред въпросът защо службите не реагират. Това смята журналистката от Mediapool Полина Паунова.

Недоволство и цигански проблем има, но оттам насетне има „ръчкане на проблема”, добави и друг журналист – Владимир Йончев. Той заяви, че на сегашния протест в „Орландовци” има лица, познати от протестите срещу горивата на движение „Сила” още през 2012 година, които после се присъединиха към Николай Бареков. Има и представители на „Левски – Запад”, добави той. В момента 30-40-50 хлапета на по 15-20 години определят приоритетите на българската политика. Плаща се на двама-трима лидери от тези групички и те лесно увличат своите другари, каза Йончев пред Нова телевизия. Визираха се конкретно хора като Симон Милков, който открито си призна по време на протеста в "Орландовци", че „не се е чувал с Бареков през последните четири дни”.

Скандална полицайка кара през просото за ромите във Facebook

Ако си хванал повечко тен, гориш. С тези предизвикателни думи полицай Анна Витанова, която нашумя покрай събитията от Нощта на белия ав...

Придавайки важност на 30 души, те почват да изглеждат като 300, като 3000 и т.н., а това е отговорност на медиите, съгласи се и Паунова.

Ние не вярваме на държавата, защото не се води статистика на ромската престъпност. Но е факт, че в Гърмен има едноцифрено число жалби – само четирима души са се оплакали и са потърсили помощ от държавата. Когато здравният министър Петър Москов заговори за нападения над лекари, той цитира статистика на медицинските центрове за 225 нападения през миналата година. Но в полицията има само 17 подадени жалби. Как ще получиш защита от държавата, когато не се жалваш, попита Паунова.

Според Йончев престъпността на ромите е третият проблем. Преди това идват правото на живот и на храна. Когато умираш от глад, как да не крадеш, попита той. И уточни, че трябва насила дори ромите да бъдат накарани да си пращат децата на училищата. Има един куп малки градове – до 20-30 000 лева, в които на местните избори ще се решава „да набием ли ромите или да не ги набием”, смята още Йончев. Сега има уникален шанс на много по-дребни играчи да яхнат вълната и да продават влияние, добави той.

На последните избори Лютви Местан се похвали, че ДПС взима най-много ромски гласове. Не отстъпва обаче с много ГЕРБ, БСП също, оказа се, че има и много „консерватори-роми”, гласували за Реформаторите. Докато не изкараме с образование ромите от гетото, така ще е, подчерта Паунова.

Протестиращите в "Орландовци" искат изселване на ромите

Протестиращите в „Орландовци “ правят подписка за изселването на ромите от квартала, съобщиха "Канал 3". "Протестът не е п...

"Добрият пример"

В плевенското село Буково кметът спира от години битовата престъпност, който буквално се е превърнал в Общинска полиция и патрулира по цяла нощ. Социално слаби роми получават възможност да работят, а които няма как да бъдат включени към различните програми, си изкарват хляба от  „Корекома” – местното сметище.

Това е отлагане на проблема. Този кмет не е осигурил истинска алтернатива за развитие, освен да ровят в сметището. Когато държавата я няма, такива алтернативи не помагат истински, коментира Паунова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com