Кабинетът отпусна пари за оборудване на два хеликоптера за гасене на горски пожари

3719
Кабинетът отпусна пари за оборудване на два хеликоптера за гасене на горски пожари
Снимка: МВР

Два хеликоптера "Кугър" на Военновъздушните сили ще бъдат дооборудване със специализирани средства, за да са в готовност да се включат в гасенето на горски пожари от въздуха. За целта кабинетът отпусна 310 хил. лв. по бюджета на Министерството на отбраната, съобщиха от правителствената пресслужба.

Допълнителното оборудване на вертолетите стана наложително, след като военният Ми-17 се разби край Пловдив преди около две седмици. При инцидента загинаха двама души.

Държавата предлага милиони за ремонт на три хеликоптера

Военният министър Николай Ненчев стартира поредната поръчка за ремонт на авиационна техника. Този път обществената поръчка е за ремонт ...

След авиокатастрофата се разбра, че България няма вече на разположение нито един изправен хеликоптер, който да служи за гасене на пожари. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни миналата седмица, че страната разполага и с "Кугър"-и, но водата, която те могат да носят е много по-малко от тази на разбилия се Ми-17.

По думите му при пожар държавата може да се обърне и към някои български частни фирми, които имат подобни хеликоптери. Освен това може да поиска помощ от "наши съседи партньори".

С отпуснатите 310 хил. лв. е предвидено да се направи и първоначална подготовка на екипажите. Това ще позволи на Военновъздушните сили да поддържат минимални способности за изпълнение на задачи при участие в гасене на горски пожари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com