Кабинетът предлага забрана на строежите в свлачищни райони

3108
Кабинетът предлага забрана на строежите в свлачищни райони

Ще предложим забрана за строителство в свлачищни райони и в такива без ВиК мрежа. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след заседанието на МС, предаде "Фокус".

„Измененията, които предлагаме в Закона за устройство на територията са в няколко категории. Първото касае ситуацията с разрешенията и строителството в свлачищните райони. Това, което предлагаме в ЗУТ е затягане на режима за строителство в свлачища или по-скоро забрана на строителство в такива райони, както и пълна забрана за строителство, ако няма ВиК мрежа изградена на съответния терен", посочи Павлова.

Нямало опасност от срутване на паметника на Ботев в Калофер

Няма опасност от срутване на паметника на Христо Ботев в Калофер. Това съобщи зам.-кметът на община Карлово Данка Люртова. В понеделни...

По думите ѝ изключения за строенето в свлачищни райони има, само ако свлачището е укрепено за сметка на инвеститора и ако е изградена водопроводна мрежа. Павлова обясни, че другите промени, които са предвидени са свързани с опростяване на някои от процедурите и имат за цел облекчаване на административните режими.

„И един много важен друг ангажимент, който бяхме поели и предвиждаме – затягане на контрола на главните архитекти, които издават разрешение за строеж или не контролират съответно строежите по смисъла на закона за устройство на територията – увеличили сме глобите към тези архитекти", добави министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество