X
 
 

Как да извлечем естествени багри за боядисването на яйцата?

1467 0
photo of Как да извлечем естествени багри за боядисването на яйцата?
Снимка: Pixabay
С използването естествени оцветители при боядисването на яйцата за Великден внасяме лечебни енергии от природата. Това каза д-р Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с използването на натурални оцветители, вместо изкуствени бои при боядисването на Великденски яйца.

„Когато тези цветове са естествени, техните вибрации са много близки до нашите вибрационни ходове. Например едно синьо-зелено, извлечено от треви или едно червено, извлечено от червено цвекло, ще действат по различен начин, защото те са живи, докато яйцето, което е стегнато в синтетичната боя, излъчва много по-малко цвят - все едно обличаме тялото си със синтетична дреха“, каза той.

Интересни факти за яйцата, които може би знаете

Яйцата са важна част от менюто ни, но знаем ли всичко за тях. Ето няколко интересни и не толкова известни факта за най-консумираната хр...

Д-р Елмазов обясни как може да извлечем естествени багри за боядисването на яйцата на Великден. „Днес червено може да създадем по много начини, например с червеното цвекло, с люспи от лук, но старият метод е с корените от бояджийския брош. Копривата може да боядисва зелено. Невенът може да боядисва в жълто/оранжево, синята теменужка може да участва в комплекс за боядисване в синьо. Люспите от лук, когато направим по-слаба отвара и ги варим 30-40 минути ще ни дадат жълт цвят, а ако ги варим 50-60 минути ще стане светло-червено. Жълто-зелените цветове могат да се получат от спанак и коприва. Корите от младия дъб също могат да служат за оцветяване на яйца, както и клончетата на зелениката, листата от брезата, магданоза. Тези растения, след варене, могат да преминат през жълтия цвят и да достигнат до светло-зелен“ даде за пример д-р Елмазов.

Той коментира, че за боядисване на яйца може да се използва и кафе. „Към 4-5 супени лъжици се поставят в един съд и продължително се варят. С всяка минута варене, цветът се насища и се получава от тъмно-жълт до кафяв цвят на яйцето“, обясни д-р Елмазов. Той добави, че сварените яйца могат да се оставят за една нощ в във вариво от червена зелка и оцет, за да се боядисат в син цвят. Ореховите черупки, заедно със шафранът могат да се използват за жълт цвят. „Ако някой случайно има дюли и мушмули може да ги употреби с още по-голям успех. Корените от здравец и клончетата от синя слива също биха могли да бъдат използвани за извличане на цветове от тях. Може да приложим моркови и лимони за жълт цвят като можем да стимулираме цвета още и да се уплътни с куркума“, каза още билкарят и добави, че ако след боядисване, намажем яйцата с мазнина, ще им придадем блясък и ще подчертаем цвета.

По думите му, ако познаваме цветотерапията и си служим с естествени оцветители и пигменти, може да подобрим своето състояние. Д-р Елмазов отбеляза, също, че с яйцата може да се изчисти домът от зимните тежки енергии като по едно сурово яйце се сложи във всеки ъгъл на стаята и се остави да престои 24 часа, а след това се изхвърли.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители