Какво да правим с цената на винетката у нас?

3474
Какво да правим с цената на винетката у нас?

Бившият вицепремиер на икономиката и бивш транспортен министър Николай Василев е на мнение, че цената на винетката у нас трябва да бъде вдигната, предава bTV.

Той пресметна, че 7 години тя не е повишавана, докато през това време минималната работна заплата у нас горе-долу се е удвоила.

Предвижданите по-високи цени на винетките изнервиха шофьори и превозвачи

Напрежение и сред превозвачи и шофьори - винетките за леките коли ще скочат най-малко с 20 на сто. Увеличение се готви и на таксите за ...

По качество на пътищата България е на последно място в Европа и по-назад от половината развиващи се държави в света, отбеляза Василев.

Според председателя на Общото събрание на Български автомобилен съюз Борис Гаврилов обаче идеята за повишаване на винетките няма основание. Той смята, че страната ни трябва да последва примера на Швейцария, където има само годишни винетки, които са задължителни за всички.

„Ако караме с автомобил от България до Загреб например и се върнем, за един ден сигурно ще платим по платените магистрали, колкото ще платим през цялата година за пътуване в България. Това не е справедливо”, изтъкна от своя страна Василев.

В момента субсидираме и чуждестранните граждани, които минават през страната ни колкото пъти искат с евтина в международен план транзитна винетка, допълни той.

Московски: Със сигурност винетките трябва да поскъпнат

Според мен със сигурност трябва да има корекция в цената винетките. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните...

Василев посочи още, че според експертни изчисления цената на винетката трябва да се удвои. „Не очаквам правителството да я вдигне до 145 лева, но докъм стотина лева е едно добро начало за следващата година, при положение че толкова години не беше пипана”, изтъкна бившият вицепремиер.

По думите на Гаврилов у нас нещата са изкривени заради пътищата втори и трети клас. „Би трябвало пътищата, които са платени, да бъдат автомагистралите, скоростните пътища, които в България все още не съществуват, и първокласните пътища. Но в България е обратно, излизате от което искате село и виждате табела „Винетка”, обясни той.

Според Василев пък точно в малките населени места са най-лошите пътища и ако новите пари бъдат използвани приоритетно за тях, може би там ще има най-голям ефект от увеличението на цената на винетките.

„Говорим за 30-ина лева увеличение, а какво мислим за спуканите гуми, автомобилни части, катастрофи”, попита Василев.

Няма да ни се разминат по-скъпи винетки и тол такси по магистралите?

Анализите на Световната банка показват, че трябва значително да увеличим инвестициите в пътищата, което върви с увеличение и на "таксат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com