Какво е да си жена технолог в рудник?

8904
Какво е да си жена технолог в рудник?
Снимка: Actualno.com

В поредица от няколко видеоматериала ви разказваме за живота на хора от Челопеч, Златица и Пирдоп, чиято работа е свързана с Дънди Прешъс Металс. Днес ще ви срещнем с Десислава, която е сред жените, които работят в компанията и ще говорим за това как инвестициите в съвременни технологии в рудника и обогатителната фабрика позволяват и на дамите равностойно да участват в производствения процес, редом до мъжете.

Междувременно, може да разгледате и предходните ни материали:

Миньор къща храни - историята на Ивайло Панков 

Когато големият бизнес храни малкия - историята на Чори, чиято фирма работи с Дънди 

Десислава Събева-Домусчиева - 46г., Златица - технолог преработка руда

"В личен и семеен план компанията ми дава сигурност. Удовлетворена съм от работата, която върша тук и съм удовлетворена от условията, от финансовия аспект, който ми дава сигурност и възможност да инвестирам в различни насоки."

Така на кратко Десислава обобщава какво е да работиш в Дънди Прешъс Металс, компанията, която разработва рудник Челопеч.

Тя е от хората, които говорят малко, но съществено и без увъртания. Като технолог по преработката на руда, тя е отговорна за координацията на много хора и процеси в индустрия, в която за да оцелееш, трябва да си точно такъв - максимално прецизен и ефективен.

"На мен ми е интересно и се чувствам добре. Но е доста предизвикателно", е отговорът на въпроса, който всеки незапознат в детайли с този тип индустрия си задава - какво е да си жена в рудник.

Това, което отваря вратите за повече дами, специално в рудник Челопеч, са инвестициите в нови технологии, които правят работата по-сигурна и физически по-лесна. Днес операторите на машини под земята ги управляват чрез таблети, а всички процеси се следят от оперативния център над земята.

Десислава обаче работи в новия Смарт център на компанията, чиято цел е да следи абсолютно всички работни процеси в компанията.

"Смарт центърът е пилотен проект. Стартирахме на 25 септември 2018-а година. Той ни дава по-широк поглед върху рудника и фабриката. Чрез него тестваме различни сценарии и крайната цел е да постигнем по-добри резултати в предприятието", разказва Десислава.

Повече за нея и кадри от работната ѝ среда може да видите във видеото, което заснехме:

Едно от нещата, с които Дънди Прешъс Металс се гордее най-много, е размера на инвестициите, които прави в местните общности. Частната профилирана гимназия с чуждоезиково обучение „Челопеч“ е сред най-големите и устойчиви във времето.

Синът на Десислава е завършил там и от първо лице, тя ни разказва за успехите на учители и ученици:

"Образованието там дава добър старт на младите хора. Акцентира се не само върху изучаването на английски език, но върху всички предмети. През последните години в област София, на матурите в 12-и клас учениците от Гимназията се представят на високо ниво и над 80% от тях завършват образование както в България, така и в чужбина."

"Моят син завърши гимназията в Челопеч и в момента е студент. Обучава се на английски език и се чувства сигурен в развитието си напред", разказва още Деси.

Говорейки за развитие, трябва да отбележим, че вече не само региона на Челопеч работи успешно с Дънди, но и Курмовград. Инвестицията на компанията там доведе до признанието за „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие“ в миналогодишните награди на Българският форум на бизнес лидерите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 8 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 7 май 2024 г.

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com