Какво трябва да знаете за авторското право?

16911
Какво трябва да знаете за авторското право?
Снимка: iStock/Guliver

Авторските права се делят в две категории: морални права и имуществени права, като вторите от своя страна биват големи, малки и механични.

Според Закона за авторското право и сходните му права (ЗАПСП), авторското право върху музикални произведения възниква със самото им създаване. Обектът на авторското право може да бъде всяко произведение от литературата, науката и изкуствата, което е резултат на творческа дейност. И най-важното нещо – 70 години след смъртта на автора, това право се погасява. С други думи – наследниците на Майкъл Джексън продължават и ще продължават да получават възнаграждение за неговото творчество още 60 и няколко години.

Според изпълнителния директор на сдружението за клективно управление на авторското право Иван Димитров, всеки може да трансформира съдържанието на дадена песен и това може да стане легално, ако е получено разрешението на автора й. По време на пресконференция във Велико Търново Димитров допълни, че „ключовото нещо при моралните права е, че е нужно да се иска разрешение на автора, ако искаш да го моделираш, ако искаш да го промениш. Говоря за произведението. Ключовото нещо е, че произведението се идентифицира с автора и това нещо трябва да бъде афиширано на целия свят. Защото зад произведението стои един творчески труд.”

Младеж с бутилка извадена от разкъсан а****н тракт (ВИДЕО)*

Actualno.com са супер, тъй като пускат този фалшив материал*, за да може да присъства в клипа към парчето “Стига толкова ко*еле&r...

И имуществените и моралните права могат да се управляват изцяло от автора. Но чисто технически е невъзможно един автор да проследи всички телевизионни канали, радиостанции, онлайн платформи и заведения, където се ползва негова музика. Затова е предвидена възможността правата му да се управляват колективно – да бъде създадена организация, която да бъде на авторите, те да имат пълен контрол върху нея и тези права, които се предоставят от организацията да носят приходи на нейните членове.

Имущественото право включва правото на автора да разрешава използването на своите произведения, да получава възнаграждение за всеки един вид ползване на произведението и за всяко поредно използване от същия вид.

Съществуват големи и малки права. Големите права се отнасят до голямата сцена. Това е публично представяне на музикално тематично произведение. Малките права включват всички пълномощия, които представляват съобщаване на публиката (термин от Бернската конвенция). Такива са публичното изпълнение на произведението, излъчването по безжичен път, предаването и препредаването по електронно съобщителна мрежа.

Има и механични права, които обхващат фиксирането на произведението върху даден материален носител – CD, DVD, флашка и други.

„AC/DC” остана и без басист

Басистът на „AC/DC” Клиф Уилямс ще прекрати музикалната си кариера след настоящото турне на групата и се превръща в поредни...

Много е важно да се знае, че авторът може да даде изключително право на един човек да ползва неговото произведение. Т.е. може да позволи текстът към песента му да се изпълнява само от един определен изпълнител, като уредят нещата помежду си. Възможно е той да даде възможност и на неизключителна база, например песента му да се изпълнява от вече избрания изпълнител, но и от всеки друг. Като отстъпването на изключително право се прави изрично и задължително в писмен вид.

В България организацията, която управлява авторските права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели е „Музикаутор”. А всеки композитор, автор на текст и автор на аранжимент е носител на авторско право върху труда си.

Според (ЗАПСП) сродните права не могат да бъдат упражнявани по начин, който би могъл да доведе до накърняване или ограничаване на авторските права. За носител на такова право се смята лицето, чието име, наименование или друг идентифициращ знак са посочени или упоменати по обичайния за това начин върху съответния запис, копия или екземпляри от него и/или техните опаковки. Сходни права върху дадено произведение имат артистите-изпълнители, продуцентите. В България „Профон” е дружеството за колективно управление на сродни права в музиката.

Когато се ползва музика на обществено място – в такси, в хотел, ресторант, концерт, организатора или собственика трябва да сключи два договора – един с „Музикаутор” за авторските права върху музиката, която ще бъде използва, и един с „Профон” – за сродните. Има възможност това да стане еднократно, като желаещите могат да попълнят онлайн форма за кандидатстване за музикален лиценз, която отива и до двете организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com