Калин Янакиев: Светият синод да отговори положително на писмото на МПЦ

6394
Калин Янакиев: Светият синод да отговори положително на писмото на МПЦ

Българската православна църква /БПЦ/ трябва да даде положителен отговор на писмото на Македонската православна църква – Охридска архиепископия. Това заяви проф. Калин Янакиев в предаването „Вяра и общество“ на БНТ.

В писмото си Светият синод на Македонската православна църква пише, че е готов да признае Българската за Църква-майка, ако признаем македонската църковна независимост. Достоверността на писмото беше потвърдена от владиката на Струмица Наум.

„БПЦ трябва да бъде невероятно радостна, че трябва да съдейства за ликвидирането на изолацията на нашите духовни братя от Македония. Те са една жива църква, която трябва да бъде извадена от изолацията. Наш дълг е БПЦ да даде положителен отговор“, категоричен е проф. Янакиев.

Според него няма нищо лошо в това „църквата на Македония, която десетилетия наред беше в болезнена изолация, да се възползва от този подходящ момент, когато национализмите от двете страни на границата са заглъхнали“. „Ние можем да влезем в евхаристийно общение с нашите братя от Македония още от утре и за това нямам никакви пречки“, каза той.

Проф. Янакиев трудно би си представил, че БПЦ няма да даде никакъв отговор на писмото на МПЦ. „Това би било същинско предателство към църковния народ“, категоричен е той.

„Трябва да декларираме, че влизаме в евхаристийно общение, защото това ще даде основание на БПЦ да влезе в интензивно общение с останалите православни църкви и да търси признаването на МПЦ“, обясни проф. Янакиев, цитиран от БГНЕС.

Коментирайки дали ще предизвикаме разкол в православния свят, ако признаем автокефалността на МПЦ, той заяви: „Нашите църковни експерти много добре знаят, че Българската и Московската патриаршии признават автокефалността на Американската православна църква, но Вселенската не я признава. Но нито нашата, нито Руската са в схизма. В същото време Вселенската патриаршия признава автокефалността на Естонската, но тя също не е схизма“.

В предаването се включи и историкът проф. Драган Зайковски от Скопие. „Ние, историците работим с исторически факти. Исторически факт е, че след 1871 г. огромното мнозинство от населението на Македония се обявява за Българската Екзархия. Този факт не може да бъде отречен от никой“, подчерта той.

Професор Зайковски припомни, че след Балканските войни /1912-1913/ и Първата световна война /1914-1918/, когато Вардарска Македония попада под сръбска власт, училищата и църквите на Българската Екзархия са затворени, а българските свещеници и учители - прогонени.

„След Балканските и Първата световна война Сърбия започна една жестока политика на сърбизация на населението на Македония. То беше принудено да премине под юрисдикцията на Сръбската православна църква“, заяви историкът.

Професор Зайковски заяви, че през 1922 г. Сръбската църква купува от Вселенската патриаршия за 1,5 милиона златни франка българските епархии във Вардарска Македония.

„Може ли да се купуват епархии!!!“, запита проф. Зайковски, коментирайки този кощунствен факт.

На думите му веднага реагира проф. Янакиев. Той призова да се загърби миналото и двете църкви да гледат напред.

„Искам да загърбим миналото. Както едностранното отделяне на МПЦ от Сръбската патриаршия през 1967 г. не е църковно, така и присъединяването на епархиите в Македония през 1922 г. не е било според църковните закони. Това личи от фактите изнесени от проф. Зайковски за купуването на тези епархии за 1,5 милиона златни франка. Трябва да гледаме напред!“, категоричен е проф. Янакиев и добави: „Ако приемем протегнатата ръка от МПЦ, няма да зачеркнем нашето историческо минало свързано с Охридската българска архиепископия, съществувала от падането на България под византийско владичество до края на 18 век. Нещо повече ще го препотвърдим“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...