X
 
 

Калпакчиев: Премиерът трябва да нареди проверка на "Яневагейт"

1269 1
photo of Калпакчиев: Премиерът трябва да нареди проверка на "Яневагейт"
Снимка: БГНЕС
На фона на случващото се в държавата, министър-председателят трябва да дойде и да нареди да се извърши проверката. Това заяви членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев.

Той коментира пред БНР по подов отхвърленото вчера от съдебните кадровици в Съвета искане за възобновяване на проверката по скандала с изтеклите записи между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова, станали известни като "Яневагейт", заради нововъзникнали обстоятелства. Предложението бе внесено от Калпакчиев и бившият представляващ ВСС Соня Найденова, но бе отхвърлено с 9 гласа "против". Петима съдии гласуваха "за", а шестима се въздържаха.

Правителството иска ВСС сам да реши как да се раздели на две колегии

Висшият съдебен съвет (ВСС) сам ще трябва да реши как да разпредели членовете си в бъдещите съдийска и прокурорска колегия. Това става ...

Според Калпакчиев възниква въпросът дали ВСС е способен да извършва проверки по факти, касаещи корупционно поведение. По думите му се показва неспособността на ВСС да прави проверки по казуси, разкриващи зависимости. Трудно е да искаш от замесен субект сам себе си да проверява и разследва, отбеляза Калпакчиев.

Проверки от типа на "Яневагейт", по думите на съдията, трябва да се извършват с различен тип стандарт на доказване – т.е. дори при основателно съмнение да може да се стигне до понасяне на дисциплинарна отговорност.

"Във всеки един момент можем да поискаме отново да се възобнови проверката", уточни още членът на ВСС. За разлика от случаи на други лобистки скандали в съдебната система, сега прокуратурата не дава своевременно и достатъчно информация за разследването, а главният прокурор отказва да информира ВСС и обществеността, заяви Калпакчиев и определи това като недобър сигнал.

"Обяснявам си гласуването с търсенето на разумен процедурен компромис по време на обсъждането", каза Калпакчиев, коментирайки гласовете "въздържал се" по време на гласуването и отхвърлянето на предложението случаят "Яневагейт" да се отвори отново.

ВСС: Яне Янев накърнява доброто име на съдиите

Висшият съдебен съвет изразява несъгласие с изявленията от последната седмица на ПП РЗС и на нейния председател Яне Янев, с които неосн...

В аналогия на популярния въпрос за образа в огледалото, Калин Калпакчиев каза, че образът в огледалото на ВСС не е добър, защото резултатите от работата му не са добри.

Промяната в съдебната власт не е лесна, но не бива да се отказваме да поставяме конкретни въпроси и да искаме конкретни решения, смята Калпакчиев. "Натрупва се критична маса в съдийското съсловие и сред гражданите, която в един момент ще направи промените неизбежни", каза още той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
    НЯКОЙ ДА СЕ СЪМНЯВА ЧЕ БАНКЯНСКАТА МУТРА Е КОРУМПИРАНА? Според мен Пеевски е като първолак сравнен с циганите Борисоф, Костоф и други подобни долни десни крадливи мангали!