Камара "Пътища" зове новия министър да внесе в МС индексацията на договорите в строителството

1525
Камара "Пътища" зове новия министър да внесе в МС индексацията на договорите в строителството
Снимка: Actualno.com

Представителите на пътните строители ще настояват спешно да се приеме методиката за индексация на цените на строителните дейности. Това ще се случи по време на днешната им среща със служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков.

На днешната среща със служебния министър на регионалното развитие архитект Иван Шишков представителите на пътните строители ще настояват спешно да се приеме методиката за индексация на цените на строителните дейности.
Това каза за БНР uпредседателят на браншовата камара "Пътища" инж. Стефан Чайков. Предишното Народно събрание е приело измененията в ЗОП и методиката е минала вече на обществено обсъждане, подчерта той.
„Въпрос на спешна задача е регионалният министър да я внесе в МС, да се приеме, за да може да се спешно да се предотврати поне загубата на европейски средства, поради факта, че не е възможно да се продължава извършването на строителни дейности на цените, при които са сключвани някои от договорите още преди 2 години“.
Пътните строители няма да подписват нови договори с държавата, категоричен бе Чайков в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".
"Преди да се подписват допълнителни споразумения за удължаване на сега действащите договори след 30 септември, ще искаме да ни бъде разплатено всичко, което е изпълнено до този момент".
"Абсолютно сигурно" е, че пътищата няма бъдат поддържани през зимата, ако дейностите към пътните строители не бъдат разплатени. Резерви в бюджета за това има, категоричен е Чайков.
От асоциацията не готвят нови протести на този етап, но са категорични:
"Около 720 милиона са средствата, които са за извършени дейности, някой включително и през 2020 година".Представителите на пътните строители ще настояват спешно да се приеме методиката за индексация на цените на строителните дейности. Това ще се случи по време на днешната им среща със служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков.

Това каза пред БНР председателят на Българска браншова камара "Пътища" инж. Стефан Чайков. "Предишното Народно събрание е приело измененията в Закона за обществените поръчки и методиката е минала вече на обществено обсъждане", аргументира се той. „Въпрос на спешна задача е регионалният министър да я внесе в Министерски съвет, да се приеме, за да може спешно да се предотврати поне загубата на европейски средства - поради факта, че не е възможно да се продължава извършването на строителни дейности на цените, при които са сключвани някои от договорите още преди 2 години“.

Парламентът окончателно позволи индексация на договорите в строителството

Народното събрание прие на първо и второ четене промени в Закона за обществените поръчки, с които се разрешава индексация на средствата...

Припомняме, че в края на юли Народното събрание прие окончателно промени в ЗОП, с които се разрешава индексация на средствата за пътностроителните фирми. Това се случи на фона на протести на бранша в цялата страна. Проектът на ПП беше същият като онзи, внесен през май, с основна разлика, че методиката за индексация няма да се определя с правилника за прилагане на ЗОП, както беше предвидено в първия законопроект, а ще се одобрява от Министерския съвет.

Със законопроекта се създава още правен механизъм, който да даде възможност да бъдат изплатени вече сключени договори за възлагане на дейности с предмет на строителство, ремонт, реконструкция и модернизация, доставки и услуги, при така създалата се ситуация, и да бъдат преодолени последиците от прогресивната инфлация в цените на строителната продукция.

Пътните строители няма да подписват нови договори с държавата, каза Чайков пред националното радио. "Преди да се подписват допълнителни споразумения за удължаване на сега действащите договори след 30 септември, ще искаме да ни бъде разплатено всичко, което е изпълнено до този момент", заяви той.

Според него е абсолютно сигурно, че пътищата няма да бъдат поддържани през зимата, ако дейностите към пътните строители не бъдат разплатени. Резерви в бюджета за това има, смята Чайков.

Иван Шишков: Със сигурност ще намерим решение на проблема с пътните фирми

"Очевидно има проблем с пътните фирми. Със сигурност ще намерим решение". Това заяви новият министър на регионалното развитие и благоус...

От асоциацията не готвят нови протести на този етап, но заявяват, че искат да получат около 720 милиона лева - "средствата, които са за извършени дейности, някои включително и през 2020 година".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com