Камарата на архитектите и Антикорупционният фонд оспорват обществената поръчка за Баня „Овча купел“

1858
Камарата на архитектите и Антикорупционният фонд оспорват обществената поръчка за Баня „Овча купел“
Снимка: БГНЕС

Камарата на архитектите в България излезе с позиция, че условията на обществената поръчка за реставрация на сградата на минералната баня в столичния квартал Овча купел са неприемливи, предаде БНР.

Поръчката, обявена от Регионалния исторически музей - София, е на финалната права.

Архитектите оспорват възлагането на реставрация на сграда - паметник на културата на инженеринг, каквато е процедурата по заданието. От Камарата на архитектите настояват за реставрацията на обекта първо да се проведе самостоятелна процедура за възлагане на проектирането, а едва след като бъдат изработени, одобрени и съгласувани инвестиционните проекти, да бъде възложено и строителството.

Процедура се обявява за четвърти път, като на това обявяване не се прилага никакъв идеен проект, въпреки наличието на съгласуван такъв, уточни пред БНР арх. Константин Пеев, заместник-председател на Камарата на архитектите. Той е и проектант на идейния проект за реставрация на Банята в Овча купел, който е изготвен през 2016 г. и е бил одобрен от Министерството на културата.

По думите му това означава, че спечелилилият ще може да си направи съвсем нов, различен от този проект, който тепърва ще трябва да се съгласува отново с Министерството на културата.

„Подобно нещо се случи с Банята в Банкя.“

Предишните три обществени поръчки са прекратени поради несъответствия, включително липса на одобрение от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) на задание и виза за проектиране и идеен проект, както и липсата на яснота кои разходи са за сметка на европрограмата и кои - за сметка на общинския бюджет, а също и поради неизяснени авторски права.

Такива сложни сгради, които са в списъка на недвижимите културни ценности от местно значение, не е добре да се изпълняват на инженеринг, категоричен е Константин Пеев.

При инженеринга водещ е изпълнителят, а при всеки бизнес се търси максималната финансова изгода, поясни той.

„По този начин проектът се оптимизира в определена посока, като съдържанието на идеята доста често остава назад.“

Столичният общински съвет е гласувал бюджет за обновяване, адаптация и реставрация на Банята в размер на около 8 милиона лева. Част от средствата за минералната баня в Овча купел – 3 милиона лева, идват по програма за върхови научни постижения и трябва да се усвоят до края на идната година, тоест при забавяне на процедурата могат и да бъдат загубени.

В София допреди 15 години е имало около 12 обществени бани, сега са останали шест, алармира архитектът.

„Баня „Мадара“ е офис на охранителна фирма. Баня „Ситняково“ стана фитнес център. Баня „Три кладенци“ беше разрушена. Баня „Подуяне“ зад Театър „София“ не знам в какво положение е.“

Според арх. Пеев подобни сгради, разполагащи с минерална вода, могат да се използват за профилактика в здравеопазването.

„Тъй като по никакъв друг начин те не могат да бъдат ефективно финансирани.“

Ние като възложител имаме своите аргументи против тези на Камарата на архитектите, посочи пред БНР доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова, директор на Регионалния исторически музей – София, който обяви обществената поръчка за сградата на банята в Овча купел.

Според Янкулова обществената поръчка е така структурирана, че задава много сериозни условия на проектантския екип, което е гаранция за качествено проектиране и изпълнение.

КАБ настоява за прекратяване на обществената поръчка за минерална баня „Овча купел“

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява за прекратяване на обществената поръчка за адаптация и реставрация на минерална баня ...

След полунощ ще стане ясно колко са кандидатите по обявената обществена поръчка.

Антикорупционният фонд призовава за прекратяване на обществената поръчка за адаптация на Баня „Овча купел“ в научен център поради множество нарушения.

„Призоваваме за прекратяване на текущата, четвърта по ред обществена поръчка, като незаконосъобразна и нарушаваща основни принципи на Закона за обществените поръчки, Закона за културното наследство, Закона за устройство на територията и международните актове за опазване на културно наследство“, заявяват от Антикорупционния фонд.

В сигнал, изпратен до Софийска община, министъра на културата, НИНКН и други отговорни институции, експертите на АКФ констатират множество сериозни нарушения, най-важните от които са недопустима намеса в режима на опазване на сградата, сериозни разминавания в процеса на инвестиционно планиране и подготовка на обществените поръчки, както и съществени нарушения на Закона за обществените поръчки.

Още: Трети опит за ремонт на банята в „Овча купел“ - със 7,6 млн. лева (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com