Камарата на строителите иска увеличаване на цените за саниране - иначе качеството ще е лошо

2293
Камарата на строителите иска увеличаване на цените за саниране - иначе качеството ще е лошо
Снимка: Actualno.com

Пределните цени на строително-монтажните работи при санирането да се повишат на 310 лв./кв. м за жилищни сгради до 8 етажа и 330 лв./кв. м за тези над 8 етажа. Това предлагат от Българската камара на строителите в становище, подписано от изпълнителния директор Валентин Николов и изпратено до министъра на регионалното развитие Иван Шишков. То е с дата 28 октомври, но бе оповестено в сайта на КСБ днес, 1 ноември.

Припомняме, че според публикуваните насоки за кандидатстване за саниране от страна на МРРБ, се предвижда строително-монтажни работи да се извършват при максимална цена от 230 лева на квадратен метър за жилищни сгради до 8 етажа и 250 лв./кв. м при по-високи блокове. Само че, според КСБ, определените цени няма да позволят качествено енергийно обновление.

Общо 1,4 милиарда лева са заложени за санирането на около 1000 жилищни сгради. Средствата са от Плана за възстановяване и устойчивост, като целта е програмата да бъде отворена за кандидатстване в средата на ноември. Общественото обсъждане приключи в края на октомври.

От Камарата на строителите пишат, че са направили обстоен анализ на допустимите разходи за строителни и монтажни работи, включително изграждане на ВЕИ. Отчетени са и поставените завишени минимални изисквания за постигнати енергийни параметри. Според КСБ пределните цени са недостатъчни за „успешното и устойчиво постигане на заложените в програмата цели“.

Те са: прилагане на устойчиви интегрирани високоефективни енергийни мерки; след изпълнение на енергоспестяващите мерки сградите да постигат клас на енергопотребление „В“ или по-висок; задължително след изпълнение на мерките в многофамилната сграда да се постигне минимум 30% спестяване на първична енергия; и др.

Според Камарата – за да се изпълнят минималните изисквания, пределните цени трябва да са съответно 310 лв./кв. м и 330 лв./кв. м. „В противен случай, намалените референтни стойности биха довели до риска от намален обхват от дейности, лошо качество и, в крайна сметка, до компрометиране на устойчивото енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“, пише в становището.

Допълнителен риск е да се установи непостигане на минимум 30% спестяване на първична енергия, както и клас на енергопотребление „В“, което „ще доведе до изискване за възстановяване на всички получени средства“.

Вчера омбудсманът Диана Ковачева предупреди за същото – че живущите в съответния блок ще трябва да платят цялото саниране, ако не се постигне този минимум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com