Кампания на Sofia Fun Fest и БЧК зарадва много онкоболни деца

4342

В УМБАЛ "Царица Йоана", софийското подразделение на БЧК, заедно с БМЧК, подариха на ръководителя на лечебното заведение доц. д-р Добрин Константинов закупените със събраните средства по време на детския фестивал Sofia Fun Fest, техника и материали, които са предназначени за детската занимална стая за онкоболни деца към специализираната Болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания.

По време на събитието разговаряхме с Ангел Иванов, доброволец към Столичната младежка организация, който сподели пред Actualno.com, че събраните от Sofia Fun Fest средства са били достатъчни, за да бъдат закупени неща, които са изцяло нужни на занималнията и самата клиника.

„Това са интерактивна дъска, зарчета с емоции, много занимателни игри, мобилен сервиз с детски инструменти, мобилна кухня, едни уоки-токита, с които децата да поддържат връзка със сестрите. Така, че това са неща, които всъщност те си поискаха и ние ги предоставихме. В момента нямаме нещо, което да ни зададено от клиниката, тъй като ние държим на това клиниката да ни каже от какво има нужда, а не ние да преценяваме.“

На въпрос с какво помага това дарение на децата, Иванов отговори, че то ще им осигури една доста по-добра обстановка, защото „болничната обстановка е потискаща за абсолютно всеки, абсолютно и за едно такова малко дете, на което психиката не е толкова изградена“. „И това ще им помогне да се почувстват по-близо до дома“, допълни Иванов.

Манолова се моли на Горанов да позволи да се дарява храна без да има облагане

20% ДДС срещу 19 стотинки максимум на килограм при унищожение на екарисаж – това е основната причина в България да не се дарява х...

Според него обществото приема подобни инициативи като тази на БЧК и Sofia Fun Fest. Стига кампанията да е добре представена няма проблем – хората се отзовават, смята добоволецът.

Разговаряхме и с управителя на ИСУЛ доц. д-р Добрин Константинов относно това каква подкрепа оказва държавата на децата и болницата.

„Лечението на такъв род заболявания е безплатно, реално безплатно. Не казвам, че няма моменти, било поради затруднения по отношение на специфични лекарства, на някой индивидуален случай, в които се налага да излизаме от т.нар стандартни лечения. Тогава се налага да търсим помощ допълнително от държавата и спонсорства. Но, иначе в стандартния, да кажем, вариант в организацията, която в момента е валидна в България - чрез НЗОК, се покриват основните изисквания за лечението на тези деца, за набирането и реингулсиране на лекарствата“, каза доц. Константивнов.

Той допълни, че по отношение на сумите, които са необходими, имат своите резерви, тъй като сумите не са тези, които трябва да се отпуснат. „Защото реално погледнато много често и особено за децата са характерни, поради много бързото развитие на подобни заболявания, т.нар. остри форми, които налагат много бързо лечение и основно лечение в болница. Понакога разходите за цялостното лечение набъбват значително. Нещо, което не се знае предварително. Тогава се оказва, че цените, които са определени за клинични пътеки, не покриват реалните разходи и се получават и някои финансови затруднения“, допълва Константинов.

Над 1,5 т дрехи дарение от асеновградчани за дом в село Джурково

Над 50 благодетели от Асеновград се обединиха и реализираха дарителска акция, с която подпомогнаха дом за деца с психически и физически...

По отношение на дарението на Sofia Fun Fest и БЧК той допълни, че не навлиза в конкретика, но всичко, което е извън тясната медицинкската част, не ангажира държавата.

„Затова чрез дарения ние получаваме повечето от, да кажем, битовите предмети, който са също важни за пребиваването на нашите пациетни. Които точно благодарение на спонсори получаваме и най-хубавото е, че обикновено със спонсорите комуникираме директно, за да кажем от какво имаме нужда, а не просто нещо да бъде подарено“, каза още доц. Константинов.

Sofia Fun Fest е инциатива на сайтовете Actualno.com, KidsArts.bg и KidsSports.bg, част от портфолиото на "Уебграунд" ЕООД. При тазгодишното издание в рамките на инициативата имаше и цел за събиране на средства, с които да се набавят необходими продукти за реновиране на занималнята на Клиниката по детска клинична хематология и онкология към „Ц. Йоанна – ИСУЛ”. Там се провеждат разговори с психолог, както идивидуално, така и с цялото семейство. В стаята се провеждат и музикална и арт терапия.

Специализираната Болница за активно лечение на деца с онхкохематологични заболявания е единствената специализирана болница в страната, в която се осъществяват пълен обем от диагностини и лечебни мероприятия при деца от 0 до 18-годишна възраст с кръвни заболявания и солидни тумори. Там е разкрит и функционира пълноценно първият в България сектор за трансплантация на костен мозък. Болницата разполага и с дом-пансионат, където да бъдат настанявани деца с активно лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com