Каракачанов: Изтеглянето на българския контингент от Афганистан е правилно решение

1907
Каракачанов: Изтеглянето на българския контингент от Афганистан е правилно решение
Снимка: БГНЕС

„Съвсем скоро ще се наложи да изтеглим нашите военнослужещи от Афганистан и това е правилното решение“. Това заяви вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов днес, 5 май, съобщиха от МО.

Министър Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравиха чрез видеоконферентна връзка националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Афганистан, Грузия, Босна и Херцеговина, Косово и Мали по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. Във видеоконферентната връзка участва и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Към момента 165 военнослужещи изпълняват воинския си дълг зад граница. В традиционната видеоконферентна връзка командирите на частите, изпълняващи задачи в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз, докладваха за състоянието на контингентите и изпълнението на поставените им мисии и задачи.

Националният командир на 42-рия български контингент в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ – Афганистан полковник Павлин Велков докладва, че в контекста на предстоящото изтегляне ситуацията остава напрегната и несигурна. Българският контингент успешно изпълнява мисията си, прилагат се мерки за защита на личния състав от разпространението на COVID-19. На територията на базата не са регистрирани случаи на коронавирус.

„Искам да Ви пожелая за оставащите седмици до началото на изтеглянето преди всичко здраве на вас и целия личен състав. Въпреки сложната ситуация в Афганистан, вие продължавате да изпълнявате своята задача по един достоен начин“, подчерта Красимир Каракачанов.

Остава домашната карантина за военнослужещите от мисиите зад граница

Остава домашната карантина за военнослужещите от мисиите зад граница. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Рад...

„След като в средата на април на извънредна среща на министрите на отбраната и на външните работи НАТО взе решение за край на мисията в Афганистан и изтегляне до месец септември, пред Вас стои отговорната задача да приключите мисията организирано, спазвайки мерките за сигурност и противоепидемичните мерки“. Това заяви от своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Командирът на българския контингент в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“ полковник Анастас Бакалов докладва, че обстановката остава относително спокойна и стабилна.

Подполковник Петко Поповски, командир на военно формирование от Въоръжените сили на Република България за участие в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово /KFOR/ също докладва за спокойна обстановка въпреки динамичната във вътрешнополитически план ситуация. Министър Каракачанов каза, че тази мисия е най-близо до българските граници и затова е може би една от най-важните. Във връзка със световната пандемия адмирал Ефтимов бе категоричен, че политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната стоят твърдо зад сигурността на контингентите ни зад граница и са готови да реагират при всяко изменение на обстановката.

Началникът на медицински екип и национален командир на българския контингент в мисията на Европейския съюз за обучение в Мали лейтенант Венцислав Димов докладва, че няма сведения за заплаха срещу българския контингент. Той благодари за оказаната пълна подкрепа от страна на ръководството на Министерството на отбраната и Военномедицинската академия. Министър Каракачанов и адмирал Ефтимов изтъкнаха високото ниво на българската военна медицина, доказано и в борбата с пандемията с COVID-19 през изминалата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com