Kaufland България е първият ритейлър, който ще стъпи на Антарктида

1892
Kaufland България е първият ритейлър, който ще стъпи на Антарктида
Снимка: Kaufland

Kaufland България става партньор на Българския антарктически институт и на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ за 31-вата Българска антарктическа експедиция. Компанията ще обезпечи с хранителни продукти учените и екипажа на военния научно-изследователски кораб, с който те ще стигнат до остров Ливингстън, както и по време на престоя им на Южния полюс. Така най-голямата търговска верига ще подпомогне усилията на българските учени в търсенето на устойчиви решения за борба с климатичните промени и ще се превърне в първия български ритейлър, стъпил на Антарктида.

В рамките на експедицията, водена от проф. Христо Пимпирев, учените ще работят по различни проекти като част от Националната програма за научни изследвания. На Южния полюс те ще изследват движението на земната кора, минерализациите в околностите на българската база, уникалния растителен и животински свят на Ледения континент, размерите на глобалното замърсяване, както и топенето на ледниците като резултат от глобалното затопляне.

„Kaufland България се включва като партньор на 31-вата Българска антарктическа експедиция в контекста на своята политика за устойчиво развитие и като част от усилията ни да допринасяме за опазване на околната среда и климата. За нас е чест да подкрепим работата на българските полярни изследователи в търсенето на знания, които ще ни помогнат да ограничим последствията от климатичните промени.“, каза изпълнителният директор на компанията Иван Чернев.  

За първи път нашата експедиция ще плава до българската полярна база на остров Ливингстън с български научно-изследователски кораб на военноморското училище във Варна и това ще ни нареди до т.нар. „морски“ нации. Кръстник на кораба „Св. Св. Кирил и Методий“ в края на юли стана актрисата Мария Бакалова. Корабът ще отпътува в края на декември от Варна по маршрут: Средиземно море-Гибралтар-Атлантически океан-о. Огнена земя–о. Ливингстън. Учените ще се качат на борда му от Мар дел Плата в Аржентина. Очаква се експедицията да пристигне на Ледения континент в началото на февруари 2023 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com