Казусът „Шивиков“ стигна до Конституционния съд

5498
Казусът „Шивиков“ стигна до Конституционния съд

Президентът Росен Плевнелиев е сезирал Конситуционния съд по казуса „Шивиков“, става ясно от съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Прокуратурата обвини ген. Димитър Шивиков, че е използвал свои подчинени да ремонтират апартамента му. Той подаде рапорт за напускане на армията, след като му беше отнет допускът до секретна информация, съобщава Topnovini.bg.

Борисов поиска случая с ген. Димитър Шивиков да се изясни

Премиерът Бойко Борисов поиска случая с ген. Димитър Шивиков, командир от 61-ва Стрямска бригада – Карлово, и подадената му остав...

Според държавния глава разпоредбите в законите за класифицирана информация и за отбраната, според които разследваните нямат право да работят с тайни, са противокоституционни.

Президентът посочва, че според Конституцията "обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда", а въпросните разпоредби я нарушават.

Освен това президентът оспорва текстовете от Закона за защита на класифицираната информация, заради които отказът за издаване и отнемането на разрешението за достъп до класифицирана информация, поради образувано наказателно производство, води до прекратяване на договора и освобождаване от военна служба.

По този начин се ограничава и конституционно установеното право на труд, счита държавният глава.

Конституционният съд гледа делото срещу Плевнелиев заради ЦИК

Конституционният съд ще заседава днес по делото за указа на президента Росен Плевнелиев за членовете на Централната избирателна комис...

Плевнелиев смята, че противоречи на Конституцията и това, че законът за отбраната не предвижда ефективна защита и не дава възможност за възстановяване на длъжност на военнослужещия, дори ако наказателното производство срещу него бъде прекратено или той да бъде оправдан.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com