Кирил Вълчев: За да гласуват на евроизборите, младите трябва да приемат Европа като мечта

2932
Кирил Вълчев: За да гласуват на евроизборите, младите трябва да приемат Европа като мечта
Снимка: Actualno.com/Александър Македонски

Европейските политици трябва да върнат вдъхновяващия образ на Европа, за да накарат младите хора да мечтаят и с желание да гласуват на предстоящите евроизбори, заяви журналистът Кирил Вълчев по време на дискусия на тема "Разбират ли младите езика на Брюксел?".

„Трябва да се върнем към мечтата, тогава младите ще ни разбират, независимо от езика, който използваме“, категоричен бе Вълчев.

Демократичният процес в Европа в момента се свежда до извличането на някаква меркантилна изгода (като падналия роуминг и намалението банкови такси), заради която хората да участват в изборите. „Опитваме се да ви убедим да гласувате за Европа с аргумента, че имате далавера от тази работа“, посочи Вълчев.

ЗАЩО ЩЕ ГЛАСУВАШ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ? ОБЯСНИ И СПЕЧЕЛИ ГОЛЕМИ НАГРАДИ!

Много по-важно е никой да не се чувства изгнаник на собствения си континент, а това липсва в говоренето за Европа, смята той.

Според него най-важният въпрос преди предстоящите избори е Защо младите хора не разбират Европа като мечта?

Сред основните причини за това са бюрокрацията и все по-сложните и неразбираеми процедури в ЕС, заедно с грешен подход на Западна към Източна Европа. „Чиновниците убиха мечтата“, заяви Вълчев.

Друг проблем са лошите закони. „Истанбулската конвенция е пример за най-лошия възможен закон, тъй като е тотално неразбираема – цялото общество спори какво означава тя“, каза журналистът.

Според Вълчев европейските политици и чиновници трябва да се откажат от „дървения“ език, който никой не иска да слуша. Най-важното е един човек да говори нормално и разбираемо, независимо каква длъжност заема. „Независимо дали си вицепрезидент, еврокомисар, или евродепутат, винаги можеш да говориш, така че да те разберат“, посочи журналистът.

Сериозен проблем са и фалшивите новини и невъзможността на ЕС да се справи с тях. На практика точно европейските институции, които се борят с фалшивите новини, ни убеждават в „ишиаса“ на Жан-Клод Юнкер и директно ни лъжат в очите.

Двойните стандарти при храни, козметика, битова химия, енергийни проекти и др. също способстват за загубата на доверието към ЕС, ощетявайки гражданите на страните членки от Източна Европа. По думите на Вълчев Европа изглежда доста безпринципна, пример за което е и недопускането на България в Шенген и Еврозоната и въвеждането на измислени изисквания, които ни пречат за членство в тях. „Повечето държави от еврозоната не изпълняват тези критерии“, отбеляза журналистът.

Йотова към младите: Гласувайте на евроизборите, ако искате да промените Европа

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова младите българи да гласуват на предстоящите европейски избори, тъй като това е единственият начин...

Според него липсва здравия разум в политиките на европейските институции, типичен пример за което е ненужното и скъпо местене на Европейския парламент между Страсбург и Брюксел.

Доверието към Европа страда и от липсата на инстински избори – основните фигури в ЕС като председателя на ЕК не се избират директно и хората не знаят за какво всъщност гласуват.

Но може би най-големият проблем е, че в момента Европа няма вдъхновяващи лидери. Днешните европейски лидери нямат нищо общо с „бащите“, реализирали мечтата за Обединена Европа.

Журналистът подчерта, че Европа трябва да се върне към основните си ценности, ако иска да бъде обединена и силна. За да бъде успешна сред младите, кампанията за евроизборите трябва да залага на емоции, мечти и ценности, а не роуминга и намаляването на банковите такси.

„Ако участвате, има шанс да върнете мечтата“, обърна се Вълчев към аудиторията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com