Кой пречи на Министерство на отбраната за помощта за Украйна? (ВИДЕО)

2375
Кой пречи на Министерство на отбраната за помощта за Украйна? (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов ни среща Стойко Стоянов - журналист, редактор и издател с 44-годишен вестникарски и телевизионерски опит. Работил е във вестниците „Отечествен фронт“ и „24 часа“, в „Свободна Европа“ и в БНТ. Член на ръководството на Атлантическия съвет на България.

Според Стойко Стоянов посещението на премиера Денков в Украйна е знаково и то в много ключов момент. То се случва 2 години след началото на войната и при доста усложнена международна ситуация. „В момента виждаме една променена ситуация. Украйна се нуждае спешно от въоръжение, превъоръжение и боеприпаси, от далекобойни стратегически комплекси и виждаме, че в същото време има някакво стопиране на помощта, която се дава за Украйна и то главно идва от САЩ и от предстоящите там избори. В същото време виждаме едно обединение на диктаторите в световен мащаб. Ето днес излязоха интересни данни, че примерно Северна Корея усилено работи и изпраща снаряжение за Русия, което е силно обезпокояващо, докато в коалицията на демократите и на хората, които се борят за свободата на Украйна, изобщо за демокрацията, виждаме едно разединение, пробиви на много места, разговори.“ Според журналиста някак незабелязан остава и фактът, че България няма свой посланик в Украйна 2 години след началото на войната, което е сериозен дипломатически фал. Още: Доц. Данило Бенатов: Част от украинците са склонни да разменят Донбас срещу мир (ВИДЕО)

Стойко Стоянов е възмутен от факта, че нито една от националните държавни медии, БНТ, БНР и БТА, които се издържат от държавата и всички данъкоплатци, няма постоянно действащ кореспондент в Украйна, от който да получаваме обективна цялостна информация от първа ръка. Вместо това получаваме информацията от ТАСС и разни хибридни медии. Гостът припомня, че само до преди няколко месеца имаше български кореспондент в Москва, отразяващ гледната точка на путин и на режима на кремъл.

Гостът припомня, че още миналата година Народното събрание отхвърли ветото на президента Радев и взе решение да предостави безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника, която все още не е тръгнала. По същия начин стоят нещата и с втория пакет военна помощ, който България се ангажира да даде. „Само че тогава не знам как депутатите влязоха, волно или неволно, в една уловка, поставяйки зависимост между даването на тази помощ и определянето какво можем да дадем, със Стратегическия преглед на армията, който течеше в момента.“

„Най-големият фейк, който се случи през последните месеци, е когато столичният кмет Васил Терзиев, управляваното от него кметство, разреши официално на Митрофанова да чества Деня на съветската армия. Направих една проверка и установих, че няма европейска столица, в която руското посолство да е чествало този ден официално. България е единствената! И другото, което е уникално, че В. Терзиев вместо да излезе и да каже „Направихме гаф“, да реагира по някакъв адекватен начин, той излезе и най-нагло излъга, че Външно министерство е разрешило на Митрофанова. Това е пълна глупост! Външно министерство е един преносител на дипломатическата поща от руския посланик и от руското посолство, минава през Външно (Външно министерство, бел. р.), Външно предоставя тяхното искане на Столична община, Столична община дава или не дава разрешение.“, казва журналистът. Още: Съби Събев: За 2 години Украйна понесе големи загуби, но съхрани решимостта си (ВИДЕО)

Целият разговор на Васил Данов с Стойко Стоянов можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Коментар №2 на седмицата: Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Коментар №1 на седмицата: Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

"Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com