Коментар №2 на седмицата: Отиде си дете, а някои хора в "Пирогов" се правят на маймуни

3387
Коментар №2 на седмицата: Отиде си дете, а някои хора в "Пирогов" се правят на маймуни

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар бе един от тях.


Не ви ли е срам да се правите на маймуни? Тези думи бяха отправени към "Пирогов" заради случая "Даная". И не, не са на някой журналист или фейсбук умник – от лекар са. Изрече ги д-р Аспарух Илиев, който специално от тази тематика разбира: Д-р Аспарух Илиев към Пирогов: Не ви ли е срам да се правите на маймуни?

Случаят с Даная е скандален не просто защото един млад живот беше прекъснат без време, а заради реакцията на ръководството на "Пирогов". Същото това ръководство, начело със същия изпълнителен директор, който се размина заради постоянните компромиси по интереси в сглобката: Тъмна картина в "Пирогов": На фокус са обществени поръчки

Лекарите и въобще медиците в България с право се оплакват от лошо отношение. Само че монетата винаги има две страни – хубаво е и те самите да се погледнат, когато има за какво. Особено в случаи като този с Даная – защото там има прекалено много подозрителни моменти, които по пътя на логиката изключват пълната медицинска невинност. Невинен до доказване на противното, така е – само че хайде да има реално търсене на доказателства и да видим.

Извън всичко останало, в разказите на майката на Даная впечатление ми направи как тя говори за лекарството NovoSeven и че сама го е носила на болницата за дъщеря си. В последния одитен доклад на "Пирогов" точно за това лекарство и механизмите на предписване има посочени няколко случая, от които личи, че процедурите не се спазват. Защо ли – да не носи някой отговорност, когато се наложи?

Смъртта е нещо, с което всеки живее – всеки ден, всеки час, дори всяка минута. За това ред няма – съвременната цивилизация я отдалечи, но не я изличи. Само че отговорност трябва да се носи – в случая с Даная от публично известното тя следва да се търси именно в създадената процедура да се лекуват рискови пациенти. А процедурите се правят от ръководните кадри – същите, които сега заплашват с масови оставки, ако натискът и тормозът над екипите на болницата не спрат: "Пирогов" плаши с оставки заради случая "Даная"

Съжаляваме, мастити г-да и г-жи доктори – има за какво да отговаряте в този случай. Конкретно, с имена - не всички екипи от болницата, никой не търси отговорност от всички медици в "Пирогов". Отговорност обаче следва да се търси и намери от конкретни хора за конкретен случай - другото са махленски приказки, целящи да вкарат случая в руслото на общото. Там, където личната отговорност става колективна безотговорност.

И не забравяйте - с терористи не се преговаря!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com