Коментар №3 на седмицата: Държавата се преобръща: Сарафов срещу Гешев или Борисов срещу Гешев?

5211
Коментар №3 на седмицата: Държавата се преобръща: Сарафов срещу Гешев или Борисов срещу Гешев?

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 5000 ваши прочитания в Actualno.com.


Един многострадален мултитемпературен охладител за вино може да осиротее - този в резиденция "Бояна". Една република, признавана от години за прокурорска, може да се върне към парламентарната си същност. Един премиер, който и да е той и когато и да се появи, е обречен да остане в сянка заради битката между Гешев и Сарафов.

Все по-видима става вероятността от доброволното оттегляне на главния прокурор. След изявленията на заместника му Борислав Сарафов, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, нищо в държавата не е същото. И колкото и да е странно, може би именно стъпката на Сарафов ще изиграе ролята на сигналния пистолет, даващ старт на състезанието. Що се отнася до поста на главния прокурор, то май никога не е спирало.

На пръв поглед изглежда странно защо чак сега Сарафов видя колко дълбоко е нагазила прокуратурата в политиката. Умен човек, пък толкова години му трябваха. Но, както се казва, по-добре късно, отколкото никога. Но какво всъщност каза той? "Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе в прокуратурата. Прокуратурата трябва да промени доста от публичното си говорене, от своя облик, трябва да излезе от парламента и ромските махали, да се върне в съдебните зали. Прокуратурата трябва да излезе от много места".

Само по себе си това изявление е достатъчно, за да преобърне държавата. Защото всички знаем колко пагубни са за нея тези взаимни прониквания. И нека да бъдем честни - когато казваме политика, разбираме бизнес. А когато казваме бизнес, разбираме политика.

Политическото представителство отдавна не е на народа, това си е някаква мантра за едни и мандра за други. Именно този прочит на изказването на Сарафов е ключът към мазето. Защото би било твърде наивно да вярваме, че сръднята е тръгнала от недоразбраното оплакване на Гешев колко се страхува за децата си. Че чак и оставката на Ясен Тодоров иска Сарафов.

Чакайте малко.

Няма как да е соло на Гешев всичко това. Защото цялото изпълнение е като развален телефон - Гешев на Сарафов, Сарафов на Тодоров, тъч.

Няма как да ни убедят пишман сценаристите на тая сапунка, че конфликтът е просто между прокурори. Това е само видимата част на айсберга. По-надолу, под повърхността, са интересите. Въпросът е какво е останало за донаместване и дооткрадване в държавата, та се случва този трус?

Дали не е станало ето какво? Едни хора силно се страхуват, че бай Магнитски става все по-мощен и иде със страшна сила, но го предпочитат пред бай Ставри. И оттам идва не само този трус, а и невъзможността да се състави правителство. Няма как съвпадението на двете неща да е случайно.

И още нещо трябва да имаме предвид. Това, че Сарафов е взел правилно към момента решение да каже истини за прокуратурата, не го поставя автоматично на страната на добрите. Предстои неговите приятели тепърва да развеят компромати за него - Ясен Тодоров вече анонсира (пред познатата в такива случаи като първа писта агенция ПИК), че "до понеделник ще се случат много неща". В никакъв случай не бива да игнорираме версията, че просто Борисов иска да се отърве от Гешев и понеже няма как да го направи собственоръчно, е задействал Сарафов. За когото продължава да виси със страшна сила въпросът как така семейството му се оказа твърде заможно и твърде имотно.

Проблемът със слушкането и с папкането не е само еднопосочен. Може много да слушкаш и много да папкаш, но просто да се смени ръката, която държи лъжицата.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com