Комисиите на Българската и Македонската църква начертаха действия за по-нататъшно сътрудничество

2129
Комисиите на Българската и Македонската църква начертаха действия за по-нататъшно сътрудничество
Снимка: БГНЕС

Комисиите на Българската православна църква и Македонската православна църква проведоха среща в сградата на Светия Синод в София, съобщиха от Българската патриаршия.

Комисиите "с братска в Христа любов обсъдиха ситуацията около Македонската Православна Църква и нейния каноничен статут и в единомислие в името на добротворството, и братските взаимоотношения начертаха действия за реализиране на взетото решение от Св .Синод на БПЦ-БП протокол № 22 от 27.11.2017 г.", се казва в съобщението.

От българска страна в разговорите са взели участие: Старозагорският митрополит Киприан – председател на комисията; Ловчанският митрополит Гавриил; Пловдивският митроплит Николай; Варненският и Великопреславски митрополит Йоан; Неврокопският митрополит Серафим; Врачанският митрополит Григорий.

От македонска: Македонският архиепископ Стефан; Преспанско-Пелагонийският митрополит и администратор Австралийско-Новозеландски Петър; Дебърско-Кичевският митрополит и администратор Австралийско-Сиднийски Тимотей; Хераклейският епископ Климент, секретар на комисията.

По време на вчерашната среща македонският архиепископ Стефан е бил приет от патриарх Неофит. Това бе първа среща между двамата след като МПЦ-Охридска архиепископия поиска българската да бъде нейна Църква-Майка и така да получи автокефалност. Пред водещия на предаването "Вяра и общество" Горан Благоев Българският патриарх Неофит заяви: "Не е лек кръстът, който Българската църква поема, защото досега нищо не се правеше за решаване на проблема с Македонската архиепископия. Нека сега Божията премъдрост да умъдри участниците в междуцърковната комисия, за да се постигне желания от всички ни резултат!"

Македонският архиепископ Стефан благодари пред камерата на "Вяра и общество" на всички в България, които подкрепят желанието на МПЦ-Охридска архиепископия да получи признание на своята независимост и беше категоричен: "Писмото, което изпратихме до Българската патриаршия, че тя може да е наша Църква-Майка, е прието в пълно единомислие от нашия Свети синод. Някои от събратята може да имат и свое виждане, но е важно какво решава и казва мнозинството!".

Припомняме, че на 27-ми ноември Патриархът и синодалните митрополити разгледаха писмото на МПЦ-ОА от 9 ноември, в което тя моли да бъде призната като независима църква, а също така иска Българската православна църква да стане нейна Църква-Майка. Пред Синодалната палата множество граждани се събраха на мълчаливо бдение в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.

"Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония. Това е най-малкото, защото те са наши братя, наш народ. Ще се стремим да запазим неговото единство“, заяви тогава патриарх Неофит.

Видни общественици, журналисти, учени, представители на големи македонски родове като Миладинови и Дрангови, Шапкареви, Пърличеви и Развигорови се обявиха в подкрепа на искането на МПЦ. Според тях Българската патриаршия има своите основания категорично да подчертае историческата истина за произхода на възобновената като Македонска православна църква – Охридска архиепископия, както и за нейното екзархийско наследство.

Те подчертаха, че без подвига на нашите предци, включително от Вардарска и Беломорска Македония, които постигнаха църковна независимост за преобладаващата част от православните българи на Балканите през ХIХ в., днес не биха съществували нито Българската патриаршия, нито Македонската архиепископия, която се явява наследник на македонските епархии на Българската екзархия.

Гръцкият синод бесен от решението българската църква да стане "майка" на македонската

Светият синод на Гръцката православна църква изрази безпокойство от желанието на Българската православна църква да стане църква-майка н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com