Концесионерът на мини "Бобов дол" дължи на държавата 560 000 лв

1520
Концесионерът на мини "Бобов дол" дължи на държавата 560 000 лв
Снимка: БГНЕС

Към този момент концесионерът дължи плащания на министерство на енергетиката в размер на 560 000 лева, в това число от главница и лихва. Това каза по време на извънредно заседание на Комисията по енергетика министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка със случващото се в Мини „Бобов дол“.

„Концесионерът „Ураново“ в последствие се преименува в „Открит въгледобив Бобов дол“, който е днешният концесионер на участъка“, уточни тя.

„Тези суми не са издължени и министерството ще предприеме действия това да се случи час по-скоро“, заяви Теменужка Петкова, цитирана от Фокус.

„Историята започва в далечната 2005 годинa с решение на МС от 9 февруари, когато се предоставя концесия на мини „Бобов дол“, което към момента е дружество със 100% държавно участие. Концесията е за период от 35 години“, обясни тя. „В договора за предоставяне на концесия има една много важна клауза, от която става ясно, че този договор за концесия ще влезе в сила само тогава, когато се промени собствеността в капитала на мини „Бобов дол“, тоест дружеството да бъде приватизирано или с него се извърши друга сделка“, допълни Теменужка Петкова. По думите й през 2007 се взима друго решение на МС, в което се казва, че се дава право на мини „Бобов дол“ да прехвърли правата си по договора за концесия на „Ураново“. „За мен е загадка и може би трябва да бъде обект на друг преглед и анализ как така без договора от 2005 да е влязъл в сила и да са настъпили обстоятелствата, които са задължително условие за влизане в сила на договора, е прехвърлена концесията“, коментира министърът.

Ковачки поискал да се оттегли от Бобов дол, но се отказал

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи пред журналисти в Министерски съвет, че вчера е било получено уведомление от дружес...

Има важна условност, която трябва да бъде ясна. Става въпрос за взаимоотношения в една частна фирма, за взаимоотношенията между работодател и работник в една частна фирма, допълни Петкова.

„Има искания да се предприемат действия и Министерство на енергетиката да предостави определен ресурс, след което ТЕЦ „Бобов дол“ да бъде включен на регулирания пазар. Подобна версия и подобна възможност, мисля че за всеки е ясно, че няма как да стане възможна“, посочи тя и допълни, че държавата няма как да се намеси в една такава ситуация.

„Може би държавата е трябвало да се намеси в далечната 2007 година на 26 февруари, когато е подписан анекс номер 1, и всъщност е даден стартът на този процес“, посочи Теменужка Петкова. „Запознах се с архивните документи и смятам, че това е важна тема и трябва да я анализираме“, коментира тя.

„За министерството на енергетиката и за правителството е много важна съдбата на всеки един миньор. Ние сме колеги и сме „в една лодка“ с тях“, посочи министърът. „Винаги сме работили активно и никога не сме правили разлика дали става въпрос за миньорите в държавните мини или за частни такива“, каза още Теменужка Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com