Корупционен и криминален потенциал в Закона за "спящите акции" видя Димитър Манолов

1473
Корупционен и криминален потенциал в Закона за "спящите акции" видя Димитър Манолов
Снимка: БГНЕС

Придобитите по време на приватизацията ценни книжа може да бъдат загубени, ако бъде приет закона за "спящите акции". За това алармираха работодатели.

Този закон съдържа огромен корупционен и криминален потенциал, каза в "Тази сутрин" по bTV Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".

Гешев: Голяма част от приватизацията беше брутална кражба

В голямата си част приватизационният процес беше една брутална кражба и грабеж. Бяха ограбени над 90% от българското население, единици...

Повод за неговото становище е предложеният от финансовото министерство на Владислав Горанов законопроект за т. нар. "спящи акции". Проектът е предложен за обществено обсъждане до 15 юни т.г.

По думите му "спящите акции" са едва 14% от всички, които попадат в обхвата на действие на този закон.

"В него съществува възможността да се случи разпореждане и с такива акции, които нямат нищо общо с масовата приватизация и по отношение на които хората имат други намерения, извън тези да ги търгуват на борсата. Огромна част от тях и не могат да бъдат търгувани", обясни Манолов.

"След като законът тръгне от Министерския съвет и попадне в Народното събрание, най-вероятно ще бъде приет. Ето защо социалните партньори поискахме среща с премиера по тази и още две теми. Ще се опитаме да му изложим всички тези аргументи", допълни той.

Идеята не беше подкрепена и от омбудсмана Диана Ковачева. Тя смята, че правата на близо 2,5 милиона българи със "спящи акции" са застрашени.

Васил Велев: Два милиона българи могат да загубят "спящите" си акции

"Ако законопроекта за „спящите акции“ бъде приет, ще бъде конфискувана собствеността на два милиона български граждани. Наш...

Мотивите на проекта са: "преодоляване на негативите за капиталовия пазар от раздробеността на безналичните ценни книжа от масовата приватизация чрез обединяване на търгуваните на регулиран пазар акции в инвестиционен фонд.

За акциите на непубличните дружества - чрез създаване на портфейл". В него се предвижда инвестиционният фонд, съответно портфейлът, да се управляват от управляващи дружества, избрани чрез конкурс от нарочен орган - управляващ комитет.

Спрямо гражданите, превърнати от държавата в притежатели на "спящи акции" в масовия случай без доходност при създаването на пазара на ценни книжа, останали изолирани от финансовата система повече от 20 години, проектът предлага правата им да станат не само обект на ограничения, но и да бъдат отнети без компенсация, изтъква последиците от законопроекта омбудсманът.

С предложеният проект се създава възможност те да бъдат окончателно отстранени от участие във финансовата система на страната, тъй като за нея номиналното им съществуване като притежатели на "спящи акции", се оказва пречка за ефективното й развитие.

"Подкрепям въвеждането на стимули за идентифициране на правата на акционерите, включително при наследяване, отпадането на свързаните с това финансови разходи, надвишаващи стойността на акциите, които често демотивират собствениците на акции сами да предприемат каквито и да са действия за "събуждането" им", пише доц. Ковачева.

И синдикати, и работодатели не одобриха закона за „спящите акции“ от масовата приватизация

Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди днес проект на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com