Кошлуков иска да спре "Стани богат", всеки друг е виновен за провала на БНТ, но не и той

12571
Кошлуков иска да спре "Стани богат", всеки друг е виновен за провала на БНТ, но не и той
Снимка: БНТ/Стоп кадър

Мога да подмина критиката по мой адрес, като православен знам, че на друг е дадено правото да съди. Така основният фаворит за нов генерален директор на БНТ Емил Кошлуков отговори на критиките, че е представил неверни данни в междинния доклад за състоянието на телевизията пред СЕМ.

Кошлуков обаче призова всички други кандидати, които казали, че се лъжел за бюджетното състояние, или да се извинят, или да отиват в прокуратурата, защото клеветели главният счетоводител Лилия Маркова, директорът на отдел "Бюджет" на "Финансово-стопанска дирекция" Елена Илиева плюс икономическият директор на БНТ Даниела Асенова. Той се закани, ако въпросните дами не заведат дело за клевета, той да го направи.

Изрично попитан за политиката на БНТ досега, след като беше програмен директор, Кошлуков не пожела да коментира първоначално работата на предишното ръководство, а след това заяви, че зад концепцията прозира държавата, както и че СЕМ трябва да оценява предишното ръководство. И обяви, че ако БНТ не си изпълнявала обществената функция, СЕМ щял да вземе лиценза на телевизията, като не отговори пряко дали Националната телевизия всъщност умишлено не неглижира публицистиката и обществено важните теми. Вместо това той атакува, че нямало как да знае какво става например с "Панорама", защото не отговарял като програмен директор за тази дирекция и се оправда с вътрешните правила на телевизията за работата си. Попитан от члена на СЕМ Иво Атанасов как така излиза сух от водата за бюджетния дефицит, Кошлуков обясни, че сигурно е могъл да пита повече, но като програмен директор не знаел числа по договорите и нямал достъп до тях, което беше оспорено.

Ситуацията в момента

Иначе доскорошният програмен директор на БНТ и временно ръководещ телевизията подчерта, че може да се спестят веднага 7-8 млн. лева от дефицита на телевизията. Това щяло да стане със спиране на договори и предоговаряне на части от задълженията. По мнението на Кошлуков, кредиторите искат да си вземат парите, не БНТ да фалира, като той обяви, че вярва, че ще намери пътека за всеки. А втората му стъпка би била преразглеждане на цялата програмна схема от септември

Специално за "Референдум" скъпата част на договора била с "Алфа Рисърч" - 4 пъти повече, отколкото са хонорарите на работещите. "Стани богат" също било прекалено скъпо - "ако аз стана директор, няма да подпиша договорите", каза Кошлуков, защото нямало да може да погледне в очите работещите в телевизията, когато от октомври нямало да може да плати заплатите им. Той обяви и, че новият спортен канал на БНТ – БНТ3, бил вратата, през която изтичат десетки милиони левове.

СЕМ не пуска Къци Вапцаров да опита да стане директор на БНТ

Къци Вапцаров не може да участва в конкурса за нов генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Това стана ясно от ста...

Същевременно Кошлуков обяви, че подозира "недостатъчни търговски умения" на рекламния отдел, за да се осребри продуктът "Стани богат", за който нямало спор, че е изключително качествен.

Концепцията на Кошлуков

Няма как да покажа цялата концепция, но съм си позволил да отделя акценти, уточни Кошлуков за виждането си за развитието на БНТ. Той не пропусна да каже как досега не бил чул нищо в обсъжданията на другите кандидати за механизми на контрол и отчетност.

Важното е да направиш добро предаване и не се изисква нищо повече – това, според бившия програмен директор на Националната телевизия и сегашен и.д. генерален директор, е картина с много тежки заплахи за БНТ. И причината е интерактивната среда на развитие на информационната сфера.

Кошлуков посочи като първа стъпка в плана си оздравяването на телевизията. Това обаче не значело само да се покрие финансовият дефицит в БНТ, но и да не се допуска да се развие нов такъв. А Кошлуков видя във финансовия колапс на телевизията симптом, не болест и неразбиране на средата, в която вирее БНТ. Заплахите за БНТ, според Кошлуков, са не Нова телевизия и bTV, а Netflix и Amazon, защото "практически днес всеки може да прави телевизия в интернет". Той даде пример с графики на Netflix и BBC за 2018 година, които имали сходни посещения, но времето, което прекарват потребителите в интернет опцията на BBC е далеч по-малко от прекараното в Netflix. Като друга заплаха той видя общественото недоверие към традиционна институция като БНТ, защото така било по цял свят.

Сашо Диков и Къци Вапцаров - кандидати за генерален директор на БНТ

Осем са кандидатите, които са подали документи за участие в процедурата по избор на генерален директор на Българската национална телеви...

Кошлуков предупреди, че за 10 години бюджетът на БНТ е намалял с 11 млн. лева – от 76,8 млн. лева до малко над 65 млн. лева, а предвид промяната на пазара би трябвало да е 90 млн. лева със сегашната структура и начин на правене на телевизия от БНТ. Той беше категоричен – продуктът на БНТ не излиза на платформите, които се ползват най-много и даде пример как в интернет БНТ не предлага добре съдържанието си, а чака потребителите да го потърсят. "Няма стратегия за развитие на БНТ в новите платформи", подчерта доскорошният програмен директор на телевизията.

За да се промени това, той поиска законодателни, финансови, технологични и управленски мерки. Кошлуков видя в обновлението механизъм за обратна връзка със зрителите, ясни правила за кариерно развитие, независим външен контрол за финансирането на БНТ. Трябвало да има и пътна карта за мултимедийно развитие. На първо място Кошлуков смята, че трябва да има обезпечено програмиране – за целта ще се създаде Програмен съвет, който да я определя на база анализи и очаквания. "Знам, че сме гениални всички, но трябва да я обезпечим тази гениалност", подчерта Кошлуков. И заяви, че за новия сезон по БНТ2 имало 17 нови продукта, но дори работещите там нямало да могат да ги изброят. Затова той намекна, че дори законово трябва да бъдат сложени финансови тавани за програмата на БНТ, за да не може всеки да пазарува каквото и колкото си иска. Отделно Кошлуков имал и аналитично звено, което да следи дали дадена програма и даден телевизионен продукт се приема. Той добави и, че СЕМ трябвало да знае подробностите не само за прогнозния, но и за реалния бюджет на БНТ.

Относно финансовото положение, Кошлуков видя следните варианти – или само държавни пари, или повече позволение за реклама, или отваряне на Фонда за радио и телевизия, което той видя като възможност за граждански контрол. По темата за политическата реклама и тя да минава само през обществени медии, Кошлуков прехвърли топката на парламента, но наблегна, че за евроизборите БНТ имала много добри приходи.

Какво каза Сашо Диков, един от основните съперници на Кошлуков за поста на главен директор на БНТ - научете в този материал!

Може да гледате цялото изслушване на Кошлуков тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com