КПКОНПИ видя "корупционен риск" в идеята министър да представлява държавата по дела

1337
КПКОНПИ видя "корупционен риск" в идеята министър да представлява държавата по дела
Снимка: БГНЕС

Антикорупционната комисия, чийто председател Сотир Цацарове в оставка, отправи сериозни критики към законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс (ЗИД на ГПК), внесен от министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

С предложените промени се предвижда процесуалното представителство по съдебни и арбитражни дела (дирекция „Съдебна защита“) да премине от Министерство на финансите (МФ) към Министерство на правосъдието (МП). Предлага се също да бъде разширен кръгът от упълномощени лица, които да бъдат представители на държавата, като бъдат включени ръководители на държавни учреждения и кметовете на общини. Според комисията на Цацаров тези промени ще доведат до "увеличение на корупционния риск, ако не бъдат подложени на обществено обсъждане".

Според КПКОНПИ промените ще доведат и до допълнително разходване на публични средства за осигуряване на правна помощ и ще се възпрепятства възможността за защита на интересите на държавата пред правораздавателните органи в страната и в чужбина.

Христо Иванов: Можем само да се изсмеем на проверката на Цацаров от прокуратурата

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов не вярва в проверката, която прокуратурата ще направи на подалия о...

Според становището на Комисията, МФ има необходимия капацитет да защитава публичните финансови интереси, поради което предложената промяна е нецелесъобразна.

Прилагат се примери за уредбата в Унгария, Румъния, Чехия, Словакия и други европейски държави, които се представляват по международни арбитражни дела от Министерството на финансите.

В представената частична предварителна оценка на въздействието към законопроекта, е посочено че само за 2021 г. материалният интерес по граждански дела е над 83 милиона лева, по търговски – над 7 милиона лева, а водените международни дела срещу българската държава за периода 2019 г. – 2021 г. са на стойност над 1,2 млрд евро. При положение, че Законът за обществените поръчки не се прилага при външно възлагане на правни услуги по процесуално представителство, в решението на КПКОНПИ се посочва, че липсва информация доколко МП може да обезпечи експертно воденето на тези дела. Министерството ще може да възлага външни услуги по процесуално представителство с голям материален интерес, без да провежда процедури по обществени поръчки за избор на изпълнител, което поражда рискове.

Комисията счита за нецелесъобразен минималния 14-дневният срок, определен от министъра на правосъдието за обществени консултации по така предложения ЗИД на ГПК. Подобна възможност съществува само при изключителни случаи, а настоящият законопроект не попада под такова условие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com