Край на всякаква надежда за електронно гласуване

6768
Край на всякаква надежда за електронно гласуване
Снимка: Actualno.com

След като "хартиената коалиция" (ГЕРБ, БСП и ДПС) заличи онлайн гласуването от Изборния кодекс в края на 2022 г., сега и Централната избирателна комисия (ЦИК) формално спря работата по него. Членовете на ЦИК преработиха правилника за организацията и дейността на комисията, като на практика премахнаха всичко, свързано с електронното гласуване от задачите на собствената си администрация. Всичко това стана, след като по времето на второто правителство на Бойко Борисов беше гласувана пътна карта за приемане на онлайн гласуване.

В предния парламент ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП съвместно атакуваха машинния вот като единствен начин да се гласува. При тази инициатива си замина и е-вотът, който дълги години беше трън в очите на трите формации. От ГЕРБ твърдяха, че гласуването онлайн е прекалено рисковано, защото не може да бъде защитено от кибер атаки. А от ДПС изтъкваха, че страната няма нужната техническа инфраструктура, за да въведе подобна система. В крайна сметка, е-вотът беше заличен от закона.

ОЩЕ: ЦИК с план за въвеждане на електронно гласуване до 2023 г.

ЕДНА АДМИНИСТРАЦИЯ ...

Самата работа по проекта за системата започна през 2017 г. За него бяха предвидени общо 1.5 млн. лв., от които почти 1.3 млн. лв. бяха по европейско финансиране. Отчет за харченето на парите няма, подчертава в. "Сега".

Чак през 2020 г. беше създадено специализирано звено, което се занимаваше с работата по проекта. В него влизаха представители на ЦИК, Министерския съвет, МВР и няколко други министерства, ДАНС. От същата година има едно становище на звеното върху техническото задание за изграждането и внедряването на пилотната система за гласуване онлайн. В становището се прави силно критичен разбор на заданието, което е било изготвено от бившата Държавна агенция за електронно управление (сега министерство - бел.а.). Това е и единственият документ по проекта, останал от въпросното звено.

Известия за негови заседания има само през 2020 г.; съставът му обаче се обновява до август 2022 г., после следите му се губят. Звеното е било създадено на основание на разпоредбата за е-вота в Изборния кодекс, която „хартиената коалиция“ премахна, а с това отпадна и предлогът за съществуването му.

ОЩЕ: Гласуване на хартия със специален плик и специален маркер: Леви идеи за честни избори

И ОЩЕ ЕДНА АДМИНИСТРАЦИЯ

В самата ЦИК съществуваше друго звено, наречено "Информационно и комуникационно осигуряване". На него беше възложено да помага на комисарите при изработването на правила за провеждане на електронно дистанционно и машинно гласуване; да участва в процедурите по възлагане на обществени поръчки, свързани с двата вота; да осигурява взаимодействие по темата с други компетентни държавни органи и институции и т.н.

През септември 2022 г. звеното е преименувано на „Технологии за гласуване“. Възложени са му също по-конкретни и важни задачи – да участва във внедряването на система за е-вот, както и да разработи техническите параметри, стандарти и процедури за провеждането на експериментално гласуване по интернет.

"Технологии за гласуване" поема функциите на заглъхналото по онова време специализирано звено. Няма обаче признаци, че работата е потръгнала. Още повече, че през ноември 2022 г. "хартиената коалиция" организира погрома над Изборния кодекс, при който беше ликвидиран и е-вотът.

ОЩЕ: Електронното гласуване - няма как без нова самоличност

НА КОГО ОСТАВА МАШИННИЯТ ВОТ

И сега ЦИК е променила своя правилник, като „Технологии за гласуване“ вече се назовава просто „Машинно гласуване“. А всички изредени по-горе дейности, засягащи интернет гласуването – разработки, анализи, обществени поръчки и др., вече ще се провеждат само по отношение на машинния вот.

Основание на ЦИК за тази своеобразна административна реформа дават законодателните промени на „хартиената коалиция“. С поправките се задължаваше ЦИК да създаде звено за управление на машинното гласуване, което да „подпомага комисията във вземането на решения и координира провеждането на машинно гласуване“, както пише в Изборния кодекс. Комисарите получиха пълна свобода да определят състава и задачите на това звено. И те се възползваха от това – сега на практика запазват звеното същото като преди, само че го преименуват и го облекчават от функциите, които имаше по отношение на елиминирания е-вот.

Пред ЦИК стои голямо предизвикателство – да преработи непригодния за местните избори софтуер на машините. Вариантите са два – или комисията трябва да се справи сама, както отдавна би трябвало да прави, ако беше изградила необходимия експертен капацитет, или да постъпи както обикновено и да наеме външен изпълнител, който да свърши работата. Засега изглежда, че се върви към втория вариант с проведената среща с производителя на устройствата и техния софтуер "Смартматик".

ОЩЕ: Ясни са съставите на първите общински избирателни комисии

ЗАГЛАВНА СНИМКА: Мартин Димитров и Петър Славов като депутати от Реформаторския блок и основни двигатели да има електронно гласуване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...