Гласуване на хартия със специален плик и специален маркер: Леви идеи за честни избори

3915
Гласуване на хартия със специален плик и специален маркер: Леви идеи за честни избори
Снимка: Благовест Кирилов/БТА

В Националният прес клуб на БТА се състоя дискусия относно внасяне на законопроект за изменение на Изборния кодекс, с цел въвеждане на преброяване на гласовете чрез електронни устройства, тип скенер. 

Законопроектът беше представен от Благовест Кирилов (бивш зам.-министър на електронното управление), който е част от БСП. 

Снимка: Благовест Кирилов/БТА 

"Целите на заложеният законопроект са, от една страна да намалим грешките, тоест това, което всъщност пречи на администрацията. Да накараме избирателите да повярват, че техният глас е отчетен честно, тъй като винаги остават съмнения как се е броило и какво се е случило. Също така да улесним администрацията и да спестим публични средства, тъй като разходите на всички избори, които отиват за обработка на резултатите са нещо, което е непрозрачно...", сподели той. 

Основните аспекти на проекта са да се въведат електронни устройства, които да преброяват хартиените бюлетини и всеки гласоподавател да потвърждава гласа си, също както при машинното гласуване. 

Как ще се случва гласуването с хартиена бюлетина 

Електронни устройства ще се монтират на всяка една избирателна кутия, за да отброяват гласовете, а избирателите, които решат да гласуват на хартия, ще получат бюлетина, на която да отбележат своя вот и след това ще пуснат бюлетината в устройството. На машината ще бъдат изписани партията и преференциите, които е посочил гласоподавателя и той ще трябва да потвърди своя избор. 

"По този начин сме сигурни какво се случва. Освен това е предвидено самите устройства да се запечатват с пломба към урната, тоест урната не може да се отвори без да се премахне устройството, което гарантира, че няма как някой да пъхне едни бюлетини вътре", добави още той. 

В деня преди изборите, секционната избирателна комисия ще получи от общинската администрация и от районната или общинската избирателна комисия специални маркери за попълване на бюлетината и специални пликове, предназначени за гласуване

Снимка: Благовест Кирилов/БТА 

Прилагането на електронни устройства цели значително да минимализира възможностите за манипулации, да намали броя на невалидните бюлетини и да повиши общото доверие в изборния процес. Целта е оптимизация на разходите и почти абсолютна прецизност в преброяването, което е видимо невъзможно при ръчното преброяване. 

В дискусията взеха участие и IT специалисти, политолози, представители на общественият съвет на ЦИК, бивши членове на избирателната комисия, граждански сдружения и представители на партиите. Интересното е, че сред политиците бяха Любомир Каримански, както и Ангел Славчев от "Възраждане".

Председателят на обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева коментира, че грешките в момента се дължат на това, че Изборният кодекс елиминира машинното отчитане на гласовете и принуждава членовете на СИК да правят ръчно преброяване. "90% от протоколите са сгрешени", каза тя.

ОЩЕ: Парламентът одобри нова система за избор на разследващ главния прокурор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика