Краят на задръстванията е далеч: Пътната агенция ще ремонтира АМ "Хемус" през цялото лято

3446
Краят на задръстванията е далеч: Пътната агенция ще ремонтира АМ "Хемус" през цялото лято
Снимка: БГНЕС

Забавени ремонти затапват трафика по „Хемус“ през лятото и пътуващите от София към Северна България ги чакат големи задръствания. Това става ясно от плановете на строителното министерство и пътната агенция. По западния край на недостроената вече почти половин век автомагистрала трябва спешно трябва да бъдат ремонтирани 2 виадукта и един тунел. Тези обекти няма как да бъдат завършени за месец-два и движението ще се прехвърля на места, както и сега, двупосочно само в едното платно, пише в-к Сега

КАРТА НА ПЪТИЩАТА В СТРАНАТА, КОИТО ЩЕ БЪДАТ РЕМОНТИРАНИ ВИЖТЕ ТУК 

От официално обяснение излезе, че АМ "Хемус" ще бъде завършена някога

„Съкращаването на сроковете на процедурите за изграждане на магистрала „Хемус“ не е възможно в настоящите редакции. П...

„Максимум за месец-два трябва да бъде ремонтиран и старият първокласен път пред прохода „Витиния“, каза строителният министър Гроздан Караджов.

„Работата е вече възложена по линия на текущо поддържане. Там деформациите не са големи и няма нужна от основен ремонт. Проблемът е по-скоро невъзможността горе на виадукта на автомагистрала „Хемус“ да поеме и тежкотоварния трафик в двете посоки. Двете му платна на се оказаха компрометирани отдолу, ригелите им имат деформации“, поясни министърът.

От МРРБ уточниха, че въпросните съоръжения на Витиня са сред онези 278 обекта, чиито ремонт е изоставен поради липса на финансиране. Според Караджов за виадуктите има проектна готовност и те ще се правят от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД. Освен това предстои завършването и на ремонта на тунела „Ечемишка“, който по план трябва да бъде готов в края на август.

На последното заседание на регионалната комисия в парламента шефът на АПИ Тодор Василев каза, че проектите, за които в момента се правят търгове са 11 за около 300 км пътища. „Към края на май и началото на юни ще се отварят офертите и ще избере изпълнител. Няколко ще се отворят още на 13 май и тръжната комисия ще започне да работи по тях.

Гроздан Караджов: АМ "Хемус" е зверски трудна за разплитане

Това е наследството на АМ "Хемус" и нямам представа на какви мотиви е направен договорът за магистралата. Най-просто обяснено е, че АПИ...

"Предстоящи са процедурите за 2 от тунелите, които ще станат обществено достояние през следващата седмица“, уточни Василев.

От своя страна, във връзка с плащанията на задълженията на държавата към пътните строители, министър Гроздан Караджов обясни една любопитна подробност. Оказва се, че според решението на парламента първоначално ще се превеждат 50% от дължимите суми, но фирмите ще трябва да внесат 20% ДДС, все едно са получили всичко, което им се дължи. Според министъра това е известно на фирмите. На въпрос на „Сега“, дали ще им се връща надвзетия данък, ако те не получат всичко оставащо до стоте процента, министърът отговори, че по този казус „предстои да видим неговото развитие“. Досега на фирмите са разплатени 110,462 млн. лв.

По време на заседанието на регионалната комисия Караджов каза още, че при предстоящата актуализация на държавния бюджет, строителното министерство ще иска отпускането на много повече средства. Министърът смята, че сумата може да достигне и до 3 млрд. лв. за текущото поддържане, основните ремонти и новото строителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...