X
 
 

Кристиян Бойков: Не съм атакувал системата на НАП

3811 9
photo of Кристиян Бойков: Не съм атакувал системата на НАП
Снимка: Getty Images/Guliver
"Има за какво да съм притеснен, защото цяла България се е обърнала срещу мен. За самия случай не се чувствам притеснен. Доста неверни неща се изписаха и изговориха последните дни. Аз не съм атакувал системата на НАП." Това каза в интервю за bTV обвиненият за хакерската атака срещу системата на НАП Кристиян Бойков.

"Бях на работа и пуших на терасата, когато колегите ми казаха, че трябва да вляза, защото от ГДБОП са в офиса. Белезниците щракнаха веднага на ръцете ми. Обясниха ми, че акцията е заради изтичането на данните в НАП. Аз получих нервен срив в началото. Акцията продължи около 7 часа. От ГДБОП ме питаха кое е работното ми място и това беше единственото съдействие, което потърсиха от мен. Аз се успокоих едва след втория-третия час. Нещата не са толкова елементарни и то при такова разследване", сподели още Бойков.

CNN разказа как цяла нация беше хакната, докато имаше атака и срещу сайтове на летища

Цяла нация беше хакната - така една от най-големите американски медии CNN представя печалния вече случай с пробива, осъществен в бази д...

По думите му това е атака срещу фирмата, в която работи (TAD Group), а не срещу него.

Бойков не отговори конкретно на въпроса дали е бил заплашван, докато е бил ареста: "Не мога да коментирам разследването и да изнасям данни от него, защото дори и да бъда оневинен, после може да ме глобят за изнасяне на информация. Не мога да коментирам какви данни са изтекли от НАП и дали те имат отношение към националната сигурност. Не се занимавам с политика. При разпитите ми имаше леки заплахи и неудобни въпроси. Аз реагирах спокойно, защото вече бях осмислил какво се случва. Опитваха се да ме убедят, че съм извършил всичко, но аз нямаше как да направя това, защото съм невинен. При делото ще се разбере какво точно са ме питали. Странно е, че за един 20-годишен младеж идват 15 мъже, които са два пъти колкото мен."

Младежът допълни, че не зная каква е уязвимостта на системата НАП: "Не бих се определил и като вълшебник. Не мога да преценя какви са възможностите ми към момента. Определям се като 20-годишен ученик. В свободното си време играя игри, чета за работата си, посещавам курсове. Това за "белите" и "черните" хакери също не е реално, защото си има определени термини в тази област. Страхувам се, защото нещата, които ми се случват в момента, ми се случват за пръв път. Естествено, че се притеснявам, че мога да бъда осъден за нещо, което не съм извършил. Все още не мога да преосмисля какво точно се случва. Родителите ми реагираха без паника. Майка ми каза, че ме подкрепя. Приятелката ми също ме подкрепя. Имам съвсем нормален стандарт за 20-годишен ИТ специалист. Не съм богат. Получавам средностатистическа заплата за този сектор. Издразних се, че се написаха много неща за личния ми живот без никой да ме пита."

Той отрече информацията, че живее в една сграда с министър Владислав Горанов и уточни, че работи там. Бойков заяви, че сега не работи от офиса, тъй като е причакван от медиите.

КЗЛД: Ще има санкция за НАП и тя няма да е малка

Със сигурност ще има санкции за Националната агенция по приходите (НАП) и тя няма да бъде малка. Това заяви пред Нова телевизия предсе...

"Със сигурност бих продължил да работя в тази сфера, но не бих преминал в редиците на държавната администрация", допълни още Кристиян Бойков.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Централната Софийска Дискотека с 6 Централната Софийска Дискотека с преди 1 месец Профил на трол?
  нов Дий-Джей ! Вместо Дамян-Дългия Джалга , сега индийският фолкльор . Още 7 дена до последното излъчване по БиТиВи на Дамян , дългите му тайни , и други такива подобни .
 • Какви нашите данни проследяват в 5 Какви нашите данни проследяват в преди 1 месец Профил на трол?
  Помислята за Лични Данни (ПЛД-НС) на Народното Събрание ? Каква е обществена дискусия в Народното Събрание , както каква е скрита , така и засекретена ? Щом подслужват вече Джи-Ес-Eм на самият председателят , комисоинният на Народното Събрание по повод личните ти данни , тогава каква степен на доверителност и поверителност се оказва разбита ? Може ли повече оттова ? Поздрав от 1.11.1989 .
 • Щом подслужват комисията 5.1 Щом подслужват комисията преди 1 месец Профил на трол?
  да се разтури комисията , защото се налага какво като подозрението ? Мулето вътре комисията . Но щом се разтури комисията , какво ще стане с обежданите комисионите ? За фирмата онова , за фирмата другата ? В Ай-Ти сектора ? Тото ли по система 6 от 49 ?
  : 0 !
 • Помислята за Лични Данни (ПЛД-НС) на Народното Събрание , шефа й атакуван : 4 Помислята за Лични Данни (ПЛД-НС) на Народното Събрание , шефа й атакуван : преди 1 месец Профил на трол?
  чрез Джи-Ес-Ем сектор на излъчването . Тоест , нито Джи-Ес-Ем-чета , следователно нито автопревозният им парк вече е под "прикритие" . Как да разбираме това , каквото става ? Падат всичките маски . Военен преврат по киберски ли ?
 • предвид че маската в ZDNet посочва 4.1 предвид че маската в ZDNet посочва преди 1 месец Профил на трол?
  1.11.1989 като източник за съставяне на базата данни , предвид че това са десет дни преди революционен преврат на системата Татовината-Живков , кой знае какво откъде още да проследи ? Тоест : неяснота не само тук (2019), а и там (1989).
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Руски хакери атакуват България в отговор на договора за Ф-16 - https ://kafeneto.wordpress.com/2019/07/21/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%85%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d0%be%d1%82%d0%b3%d0%be/
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Разбира се, че не си, мойто момче! Руснаците го направиха!
 • българин 1 българин преди 1 месец Профил на трол?
  Брей, този младеж е много смел, оспорва казаното от тиквата - не бил вълшебник, ами тогава е магьосник щом е хакнал системата на НАП без да я атакува. Много плитко скроени лъжи и постановки от "елита" за заблуда на раята, за отвличане на вниманието й от реалните злоупотреби и престъпления на червената мафия и кремълските й началници, рано или късно истината излиза на яве.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  За червената и синята мафия ми е през уя.....
  : 1 !